Fietsdiefstal belemmert fietsgebruik

vrijdag 24 september 2004
timer 2 min

Een kwart van de fietsbezitters in Nederland laat zijn fiets wel eens thuis uit angst dat deze wordt gestolen en negen procent stapt om die reden al helemaal niet (meer) op de pedalen. Deze cijfers blijken uit een representatief onderzoek dat de ANWB hield ter gelegenheid van het jubileum van de stichting ART die zich al twintig jaar sterk maakt voor diefstalpreventie van tweewielers.

De ondervraagden pleiten voor meer beveiligde fietsenstallingen of de mogelijkheid om de fiets met een kabelslot vast te zetten aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een fietsboog. Ook wordt relatief vaak genoemd dat er beter toezicht of meer surveillances moeten komen.
Zo’n 21 procent van de mensen die aangifte deden van fietsdiefstal is daar ontevreden over. De voornaamste reden is dat er niets mee wordt gedaan.
Hoewel het aantal fietsdiefstallen de laatste jaren afneemt is nog bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens in de laatste drie jaar geconfronteerd met fietsdiefstal. Dat zijn ongeveer 2200 fietsen per dag, 91 per uur. Aantallen die volgens de stichting een negatief effect hebben op het fietsgebruik en daarmee ook op lokale leefbaarheids en bereikbaarheidsdoelstellingen.
De stichting ART is een samenwerkingsverband van consumenten, producenten en verzekeraars met één gemeenschappelijk belang: diefstalbeperking van tweewielers. De naam verwijst naar de eerste letters van de toenmalige vertegenwoordigers: ANWB, RAI en TBBS. Hoewel de laatste niet meer bestaat, zijn de fietsverzekeraars nog volop actief binnen het bestuur

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.