Fietsberaad: alle lichten op groen voor de fiets in 2015

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De belangrijkste fietstrends in 2015. Het Fietsberaad zet ze op een rij: er is dit jaar opvallend meer aandacht voor de fiets en de fietsinfrastructuur in grote steden, Beter Benutten gaat zich richten op fietsgedrag, de Ontwerpwijzer Fietsverkeer wordt geactualiseerd, stallen en verkeersveiligheid blijven hoog op de agenda en er staan wetenschappelijke studies op stapel rond de e-fiets en de fietser zelf.

Het Fietsberaad start het nieuwe jaar met een overzicht van de belangrijkste fietstrends. Als eerste noemt het Fietsberaad de aandacht voor fiets in de grote steden. Zo staat in Utrecht op 4 juli de start van de Tour de France op de agenda, evenals rond die tijd het Nationaal Fietscongres en de lancering van de agenda van de Tour de Force 2015-2020 ‘om de verdere groei van het fietsverkeer in goede banen te leiden’. Daarnaast bereiden Arnhem en Nijmegen de organisatie van het Velo-City congres in 2017 voor.

Het Fietsberaad zelf komt dit jaar met geactualiseerde Ontwerpwijzer Fietsverkeer. Verder vragen vooral fietsparkeerproblemen in binnensteden extra aandacht, zeker nu het Beter Benutten programma zich gaat richten op gedragsmaatregelen om het fietsgebruik te beïnvloeden en minder op het financieren van stallingen. Ook verwacht het Fietsberaad meer aandacht voor verkeersveiligheid vanwege de vraag aan gemeenten om te komen met een lokale aanpak Veilig Fietsen.

Aanpak fietspaaltjes
De aanpak van foute fietspaaltjes beschouwt het Fietsberaad als één van de succesvolste maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid in 2014 en kijkt verder hoopvol uit naar de uitkomsten van verschillende studies, zoals naar het vergevingsgezinde fietspad en de slimme fiets van TNO die waarschuwt voor obstakels. En ten slotte zijn er nieuwe studies naar de e-fiets en vooral nieuw wetenschappelijk onderzoek naar wat de fietser beweegt.

 
Auteur: Fietsberaad

foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.