Fiets krijgt bijzondere plek in Utrecht

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

De nieuwe fietsenstalling van 4200 plekken aan de westzijde moet begin maken met het oplossen van fietsparkeerprobleem rond Utrecht CS. De eerste 24 uur van de fietsparkeerduur zijn gratis.

Op het Jaarbeursplein staan nu nog rijen dubbellaags fietsenrekken. Die worden stukje bij beetje opgeruimd, vertelt Frans-Jan van Rossem (projectmanager fiets van de gemeente Utrecht) bij de opening van de nieuwe bewaakte stalling op 19 mei.

De gemeente hoopt dat alle fietsers die nu nog hun fiets in rek zetten, de stalling gaan ontdekken. Er is veel gedaan om de nieuwe stalling aantrekkelijk te maken. Overdekt, bewaakt, mooi en de eerste 24 uur gratis. De leus luidt: ‘je fiets wil nooit meer anders’. Ook de locatie - onder de trappen van de toegang tot het stationsgebouw - lijkt heel aantrekkelijk. Wie na het parkeren van de fiets staat, door binnen de trap te nemen, zo in het station.

Meer
De 4200 plekken in deze stalling vormen nog maar het begin van de totale bouw voor de fiets in Utrecht. Er komt nog een stalling bij het busstation bij (3500 plekken) en een megastalling van 12.500 plekken aan de oostzijde. Totaal zijn er over een paar jaar inclusief fietsparkeerplekken bij het stadskantoor en de Rabobank 22.000 fietsparkeerplekken in het stationsgebied. De net aangetreden verkeerswethouder Lot van Hooijdonk legt bij de opening uit dat de ambitie van het nieuwe college simpelweg is ‘de beste fietsstad van Nederland en van de wereld’ te worden.

Inchecken
De Jaarbeurspleinstalling kent een paar nieuwigheden.  Zo is het mogelijk met je OV-chipkaart in te checken en wie zich registreert op speciale site op internet kan – bij een stallingsduur langer dan 24 uur - het bedrag laten afschrijven van zijn bankrekening. Wie geen OV-chipkaart heeft krijgt een leenpas, die bij het uitchecken weer moet worden ingeleverd.   Eventuele betalingen gaan dan via pin.

In de stalling is verder het HBF-systeem in de rekken aangebracht. Deze verklikkers geven door waar een fiets staat. Die informatie wordt verwerkt in de borden bij de rijen waarop het aantal vrije plekken is vermeld. Zo is het voor de gebruiker snel duidelijk waar nog plek is. Binnen oogt de stalling modern. Met kleuren zijn de verschillende verdiepingen gemakkelijk uit elkaar te houden.  Er is een aparte ruimte voor de OV-fietsen. En een plek met gereedschap waar de fietser zelf kleine reparaties kan uitvoeren.

Samenwerking
De stalling is een samenwerking tussen de drie partijen die betrokken zijn bij het fietsparkeren bij stations: NS, Prorail en de gemeente, in dit geval Utrecht. De kosten van het gratis maken van de eerste 24 uur worden door drieën gedeeld.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.