Fiets gratis mee in Friese trein

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

In juli en augustus mag tijdens daluren de fiets gratis worden meegenomen op de lijnen Leeuwarden - Stavoren en Leeuwarden - Harlingen. Friesland volgt daarmee de provincie Zuid-Holland, die eerder al gratis fietsvervoer op de MerwedeLingelijn realiseerde.

De regeling in Friesland is vooralsnog een proef. De Fietsersbond kreeg van haar leden veel verzoeken voor een dergelijke proef. De provincie besloot hiervoor 45.000 euro vrij te maken uit de pot voor innovatie in het ov. Elke zomer worden de treinstellen van Arriva al ‘zomer-proof’ gemaakt, zodat er meer fietsen mee kunnen.

De proef geldt alleen in de daluren: op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend. De Fietsersbond houdt in de proefperiode een enquête. De bond wil onder meer weten of reizigers eerder voor de trein kiezen als ze hun fiets gratis mee kunnen nemen, bijvoorbeeld bij woon-werkverkeer of een toeristisch uitje.

 

Het gratis meenemen van de fiets kan al een paar jaar op een andere Arriva-lijn: De MerwedeLingelijn. Het initiatief voor gratis fietsmeeneem-vervoer kwam daar van de provinciale staten. Ook op de Randstadrail, in de Rotterdamse metro mag de fiets gratis mee in de daluren.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Bij de NS en in de Amsterdamse metro en de tram naar IJburg, mag de fiets ook mee, maar dan moet er wel betaald worden. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.