Extra rijstrook tussen Gouda en Woerden sneller geopend

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Maandagochtend 7 mei is de nieuwe, extra rijstrook op de A12 tussen Gouda en Woerden ingebruikgenomen, twee jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

Hiermee is de laatste flessenhals op de gehele corridor A12 Den Haag – Utrecht verdwenen. Tussen Gouda en Utrecht zijn nu vier rijstroken beschikbaar. Weggebruikers zijn in de ochtend- en avondspits op dit traject gemiddeld 8 minuten sneller.

Rijstrook twee jaar sneller klaar via nieuwe werkmethode
Rijkswaterstaat heeft via de rol van professioneel opdrachtgever, via een functionele uitvraag marktpartijen uitgedaagd met eigen, slimme oplossingen te komen. Rijkswaterstaat beschrijft het ‘wat’ en geeft de opdrachtnemer de ruimte om het ‘hoe’ in te vullen. Aannemer Heijmans heeft door een slimme uitvoeringswijze van de verbreding is de weg twee jaar sneller klaar dan gepland.

Werk gecombineerd

Door de Spoedwet Wegverbreding en het vervlechten van planstudie, voorbereiding en realisatie kon nog voor de aanbesteding al een versnelling worden gerealiseerd. Dit doordat de aanbesteding al tijdens de fase van planstudie is gestart, alle grootschalige onderhoudswerkzaamheden alvast uitgevoerd werden en er is gekozen voor een hevige, maar korte verkeershinder, waardoor de uitvoering sneller mogelijk was. Ook is de aanleg van de extra rijstrook gecombineerd met de aanleg van een faunapassage.

Na opening van de vierde rijstrook stond er volgens de ANWB voor het eerst sinds lange tijd geen file op dat weggedeelte.

 
Auteur: Joske van Lith

Door een nieuwe manier van werken kon de extra rijstrook op de A12 tussen Gouda en Woerden twee jaar eerder dan gepland in gebruik worden genomen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.