Experiment gratis parkeren Ede leidt niet tot meer bezoekers

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht zetten veel politieke partijen in op het gratis parkeren om zo de lokale detailhandel te stimuleren. Een experiment in Ede laat zien dat dit niet veel uithaalt.

De Sichting Binnenstadsmanagement Ede heeft samen met eigenaren van parkeerlocaties eind vorig jaar geëxperimenteerd met de invoering van

gratis parkeren op de gemeentelijke parkeerterreinen (Bunschoterplein, Van Dijkeplein en Kuiperplein) en de particuliere parkeergarages (Markt en Achterdoelen). Het experiment vond plaats op een aantal woensdagen: 27 november, 11 en 18 december tussen 13.00 en 18.00 uur en 4 december tussen 13.00 en 21.00 uur (koopavond).

Parkeren geen attractiefactor

Uit de evaluatie van het experiment blijkt dat het gratis parkeren op genoemde woensdagmiddagen structureel niet heeft geleid tot het aantrekken van extra bezoekers naar het centrum van Ede. Hierbij zijn het aantal gebruikers van de gemeentelijke parkeerterreinen en de particuliere garages afgezet tegen het gebruik van de terreinen en garages op vergelijkbare dagen in 2012.
Deze cijfers ondersteunen de conclusies uit de landelijke parkeeronderzoeken dat gratis parkeren niet leidt tot het aantrekken van extra centrumbezoekers. Het parkeren is geen attractiefactor. Bezoekers komen niet naar het centrum om te parkeren, maar om te winkelen.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.