Exacte voertuigemissiecontrole

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Aan de totstandkoming van de normen rond uitlaatgassen gaat degelijk laboratoriumonderzoek vooraf. Op het onderzoeksterrein van de Europese Unie in Ispra, aan het Italiaanse Lago Maggiore, draaien auto’s, bussen en motoren urenlang op rollenbanken, geavanceerde meetapparaten brengen de uitlaatgassen in kaart.

Voor een stilstaande Fiat Punto staat een enorme ventilator, de voorwielen van de auto draaien op een rollenbank, een dikke slang verbindt de uitlaat met een meetopstelling. Ziehier de wijze waarop het Vehicle Emission Laboratories (VEL) van het Joint Research Centre (JRC) in het Italiaanse Ispra emissies van voertuigen in kaart brengt. De gegevens dienen als grondslag voor het Europese emissiebeleid ten aanzien van het autoverkeer. Maar dat niet alleen, in dit grootste onderzoekscentrum van de Europese Unie kunnen autofabrikanten ook laten testen of hun geproduceerde auto’s aan de gestelde emissienormen voldoen. ‘De ventilator draait harder naarmate de snelheid van de auto hoger ligt,’ vertelt Alois Krasenbrink in gebouw 24 van het zwaar bewaakte JRC terrein van 1,6 km2, ‘We kunnen een robot in de auto installeren die een bepaald rijgedrag nabootst, inclusief schakelen, gas geven en remmen. Overigens komen er bij een stilstaande auto na een rit ook nog een tijd gassen uit de uitlaat, die controleren we met actieve kool.’

 

Ook is er apparatuur in huis om waterstofauto’s met een verbrandingsmotor te beproeven, waarvoor speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen vanwege de explosieve waterstof. ‘De autofabrikanten moeten in het algemeen garanderen, dat de emissies van de voertuigen ook na 300.000 km binnen de norm blijven,’ aldus Krasenbrink, ‘We testen dat door ergens een oude motor vandaan te halen en die te onderzoeken.’ In een ander gebouw staan overigens ook een heggenschaar en een grasmaaimachine te ronken. Beide zijn uitgerust met een verbrandingsmotor, ook het terugdringen van de emissies van dit soort apparaten is van belang. Afgelopen juli presenteerde het JRC een rapport over de toekomstige rol van biobrandstoffen. Certificatiesystemen zullen in de toekomst voor alle types biobrandstoffen een belangrijke rol spelen. Deze systemen moeten ertoe leiden dat alle biobrandstoffen duurzaam zijn en tenminste 35 procent minder broeikasgassen uitstoten dan fossiele brandstoffen. De erkenning zal gelden voor een periode van vijf jaar. Een van de voornaamste criteria is dat er onafhankelijke toezichthouders komen die de gehele productieketen van de biobrandstoffen op milieuaspecten controleren, vanaf de verbouwing en het transport tot en met de wijze waarop de biobrandstoffen aan het tankstation gebeurt.

 
Auteur: Joske van Lith

Een auto op de rollenbank wordt getest op emissies in het Joint Research Centre in Ispra

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.