EuroRAP: Franse provinciale wegen onveilig

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De Franse provinciale wegen (routes nationales en routes départementales) zijn onveilig. Dat blijkt uit inspectie van EuroRAP, een programma van de ANWB samen met een aantal zusterclubs.

Uit het onderzoek blijkt dat deze wegen één à twee sterren behalen van de maximaal te behalen vijf. De Franse snelwegen (autoroutes) zijn met vier sterren wel op Europees niveau.

 

Onderzoek

Het inspectieteam heeft in totaal zo’n 4300 km aan Franse wegen onder de loep genomen.  

waarvan 1400 km aan toeristische routes in de Provence.  Het gaat vaak om kronkelende wegen door bergachtig gebied. Hier bestaat het risico van frontale botsingen door de beperkte mogelijkheden om veilig in te halen.  Er  is vaak sprake van onoverzichtelijke kruispunten, de bermen zijn onveilig door obstakels, zoals bomen, rotsblokken of er is helemaal geen berm maar een gapende afgrond.

 

De  automobielclubs, die in EuroRAP samenwerken, bevelen aan om op deze wegen veilige inhaalmogelijkheden te maken, kruispunten waar mogelijk te vervangen door rotondes en bomen, rotsen en afgronden af te schermen met vangrails.

 

EuroRAP

EuroRAP is een Europees programma, dat wegen beoordeelt op verkeersveiligheid aan de hand van de fysieke eigenschappen. Bomen dicht langs wegen, water langs wegen, korte afstand tot tegenliggers en onoverzichtelijke kruisingen geven een weg een slechte beoordeling.  Het programma drukt de veiligheid van wegen uit in sterren. Een veilige weg krijgt vijf sterren. Een weg met een ster is het minst veilig.

 
Auteur: Joske van Lith

Volgens EuroRAP zijn de Franse provinciale wegen onveilig

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.