Europese verkeersveiligheid verbeterd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Acht landen hebben sinds 2011 het aantal verkeersdoden met 50 procent verminderd. Dat blijkt uit het PIN-rapport van de European Transport Safety Council. Letland, Estland, Litouwen, Spanje, Luxemburg, Zweden, Frankrijk en Slovenië, lieten allen een reductie van meer dan 50 procent in het aantal verkeersdoden zien. Nederland scoorde met 41 procent net onder het Europese gemiddelde van 43 procent.

De Road Safety Performance Index (PIN) is een jaarlijkse vergelijking van 27 Europese landen plus Israel, Noorwegen en Zwitserland. Dit wordt uitgevoerd door de ETSC, een samenwerkingsverband van 45 verkeersveiligheidsorganisaties.

Daling aantal verkeersdoden

Op het jaarlijkse congres werd bekend gemaakt of de landen op koers zitten om het door de Europese commissie vastgestelde doel op het gebied van verkeersveiligheid te halen. Dat blijkt niet het geval te zijn, gemiddeld wordt de reductie van het aantal verkeersdoden met 50 procent ten opzichte van 2001 niet gehaald. Toch was men op het congres niet ontevreden. Met name de drie Baltische staten scoorden heel goed. Letland en Estland verminderden het aantal verkeersdoden sinds 2001 met 61 procent, Litouwen zit daar vlak achter met 58 procent. Ook Spanje (55%), Luxemburg (54%), Frankrijk (51%), Zweden (50%) en Slovenië (50%) scoorden goed. Portugal, Ierland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Slowakije en België scoorden beter dan het Europese gemiddelde van 43 procent.

Verkeersdoden Nederland

De Nederlandse reductie van 41 procent lijkt een minder aansprekende prestatie, maar daarbij moet worden meegenomen dat in 2001 Nederland vergeleken met veel Europese landen al behoorlijk verkeersveilig was. In dat licht is de verdere teruggang van het aantal slachtoffers met 41 procent opmerkelijk te noemen. Landen als Bulgarije en Roemenië zitten in de staart van het klassement met percentages rond de 25 en 5 procent. Maar deze landen maken juist de laatste twee jaar goede vooruitgang, dus de vooruitzichten zijn voor hen gunstig, aldus het PIN-rapport.

Over heel Europa gerekend levert de vermindering van het aantal verkeersdoden de maatschappij een bedrag van rond de 176 miljard euro op, liet de voorzitter van het PIN- programma op de conferentie weten.

 
Auteur: Eveline Korving

Foto ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.