Europese subsidie ook voor Amsterdams accu-omwisselstation

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een coalitie van acht ondernemingen en overheden, onder leiding van het internationaal opererende bedrijf Better Place, heeft een subsidie van 4,9 miljoen euro gekregen voor een project om de infrastructuur voor elektrische auto’s te verbeteren. Een van de onderdelen van dit project is de realisatie in Amsterdam van een wisselstation voor accu’s.

De Europese commissie kende de subsidie toe in het kader van het programma Trans-European Transport Network, een programma dat meestal grote infraprojecten subsidieert.

De coalitie van acht partners, waaronder de gemeente Amsterdam, de gemeente Kopenhagen en de technische universiteit van Denemarken, zet in op een 2,5 jaar durend project waarin het ingebruiknemen van omwisselstations in Kopenhagen (deze maand al) en Amsterdam (begin 2012) een belangrijk onderdeel is.

 

Accu omwisselen

De leiding is in handen van het internationaal opererende bedrijf Better Place. Dat bedrijf is vooral bekend van het ontwerpen van omwisselstations voor accu’s. Een systeem waarbij de accu’s van elektrische auto’s worden omgewisseld, heeft voordelen boven een systeem met oplaadpalen. De auto’s kunnen immers met een omgewisselde accu meteen de weg weer op.

Naast de daadwerkelijke realisatie van omwisselstations wordt er in het kader van het project een plan gemaakt voor een netwerk van omwisselstations voor accu’s in heel West-Europa. Verder komt er een pilot met een gecombineerde service van een treinabonnement en elektrische auto in Denemarken en wordt er een analyse gemaakt van de voorwaarden die vereist zijn om het een openbaar toegankelijke infrastructuur van oplaad- en omwisselstations voor elektrische auto’s te versnellen.

 

Drie mogelijkheden

De gemeente Amsterdam wil het oplaadstation gaan inzetten om elektrische taxi’s te laten rijden tussen de binnenstad en Schiphol. Volgens een woordvoerder maakt de gemeente geen keuze tussen oplaadpalen en omwisselstations voor accu’s. Elektrische auto’s in Amsterdam hebben straks drie mogelijkheden: het regulier laden op het elektriciteitsnet, snelladen (een volle accu in een half uur) en het omwisselen van de accu.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Een Better Place accu-omwisselstation in Israel (Foto: Better Place)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.