Europese proef met elektrische bedrijfsauto’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In Groningen en in de Noordduitse stad Oldenburg wordt een proef uitgevoerd met in totaal acht elektrische bedrijfsauto’s. De proef wordt onderzocht door hogescholen aan beide zijden van de grens. Doel is het in beeld krijgen of de elektrische auto een geschikt alternatief is voor de bedrijfsauto op fossiele brandstoffen.

In Oldenburg loopt de proef sinds november. Daar zijn de vier elektrische auto’s vooral ingezet in het woon-werkverkeer van werknemers van de deelnemende bedrijven, vertelt Miranda Hoeksema van de gemeente Groningen. ‘De eerste resultaten laten zien dat gebruikers de auto’s vooral in het weekend gebruiken voor korte ritjes naar de supermarkt en sportclub.’ Dat heeft te maken met de actieradius van de gebruikte elektrische auto’s, maximaal 80 kilometer en met de vorst minder.

Dienstauto’s

De proef in Groningen is net van start gegaan. De vier elektrische auto’s worden gebruikt door FC Groningen, TNO, de Hanzehogeschool en de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische zaken van de gemeente Groningen. De bedoeling is hier de auto’s echt als bedrijfswagens te gebruiken.

Feestelijke start

Op donderdag 24 januari waren de partners uit Oldenburg en Groningen voor een feestelijke start van de proef bij elkaar. Studenten van de Hanzehogeschool zullen de gebruikers van de vier elektrische bedrijfsauto’s gaan bevragen op hun vervoersbehoefte en gebruikerservaringen.

De gemeente Groningen wil CO2-neutraal zijn in 2035 en doet daarom mee met de proef. Die wordt mede mogelijk gemaakt door het INTERREG IV A programma Duitsland-Nederland, als onderdeel van het project Hansa Energy Corridor.  

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Donderdag 24 januari kwamen de partners uit Oldenburg en Groningen bij elkaar voor een feestelijke start van de proef

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.