Europees kenniscongres 2013: Gemeenten kunnen winst halen uit Europese projecten

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

‘Gemeenten en provincies zouden meer interesse moeten hebben in Europese projecten. Het levert kennis, ervaring en geld op’, zegt Ronald Jorna van adviesbureau Mobycon. Op 10 oktober organiseert hij samen met de Kenniscompagnie en Agentschap NL het ‘Kenniscongres Europa 2013’.

‘Sommige gemeenten, zoals Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, doen heel veel met Europese projecten, maar andere gemeenten niet’, zegt Jorna, die al ruim 20 jaar ervaring heeft met Europese projecten, eerst voor Ecorys, en nu al 11 jaar voor Mobycon. Hij merkt dat bedrijven en adviesbureaus heel actief zijn in Europa, maar lagere overheden minder. ‘Dat is jammer want meedoen aan een Europees project kan veel opleveren: kennis, ervaring en financiering voor geplande projecten. Een groot deel van het verkeersmanagementsysteem in en rond Rotterdam bijvoorbeeld, is in het verleden betaald met Europees geld.’

700 Europese verkeer- en vervoerprojecten

Jorna schat dat bij ongeveer 300 van de globaal 700 Europese projecten van de afgelopen jaren op het terrein van verkeer en vervoer, een Nederlandse partner meedeed. Naast kennis hebben deze projecten ook standaarden en concrete producten opgeleverd, zoals het E-call-systeem dat nu verplicht wordt in Europese auto’s.

Wat er aan kennis kan worden opgedaan in zo’n project, wisselt, erkent Jorna. ‘Soms vervult de Nederlandse partner meer een voorbeeldfunctie voor de andere partners. Bij andere projecten is het andersom.’ Maar zelfs in een Europees fietsproject kan een Nederlandse partner iets leren, weet Jorna: ‘Zo is Naviki, een Europese fietsrouteplanner voor je smartphone, ontwikkeld door een Duits bedrijf in het kader van een Europees project. Het leuke van dit product is dat je kunt zien waar de meeste mensen gefietst hebben; heel interessant voor Nederlandse beleidsmakers.’

Europese projecten op het gebied van verkeer en vervoer vallen nu onder drie verschillende programma’s: KP7, het onderzoeksprogramma van de Europese commissie, het energieprogramma STEER en Interreg, dat gericht is op regionale samenwerking. Per 2014 start het programma Horizon 2020 dat in ieder geval het programma KP7 vervangt, maar mogelijk ook delen van de andere programma’s.

Budget van 70 miljard euro

Horizon 2020 zal naar verwachting een budget hebben van 70 miljard euro voor de periode 2014-2020. Op het kenniscongres Europa 2013, een vervolg op het eerste congres in 2011, zal dit nieuwe programma en de mogelijkheden die het biedt, aan bod komen. Verder ligt de invulling van het congres, op 10 oktober in Soest, nog niet helemaal vast. Jorna: ‘Gemeenten of bedrijven die nog een interessant Europees project willen presenteren zijn van harte welkom.’ Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@kenniscompagnie.nl.

 
Auteur: Joske van Lith

Met een Europese Naviki fietsrouteplanner als app op een smarthphone is het mogelijk fietsroutes in Europa te rijden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.