Europees Hof houdt opslag kentekengegevens tegen

dinsdag 27 december 2016
timer 2 min

Een initiatiefwet om kentekengegevens in een nationale databank op te slaan, lag nog bij de Eerste Kamer ter goedkeuring. Dat kan nu wel van de baan: het Europese Hof van Justitie heeft namelijk geoordeeld dat massaopslag van gegevens in strijd is met het recht op privacy. Een historische uitspraak, aldus Vincent Böhre van privacywaakhond PrivacyFirst.

Begin november ging de Tweede Kamer akkoord met het zogenaamde ANPR-wetsvoorstel. Hierin kunnen gegevens afkomstig uit trajectcontrolecamera’s die geschikt zijn voor automatic numberplate recognition (ANPR) is een nationale databank worden opgeslagen.

Fundamenteel

PrivacyFirst kondigde toen al bij ons aan, hiervan melding te maken bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Wat dat betreft is deze uitspraak van het Europees Hof dus baanbrekend, laat Böhre weten. “Europa neemt een fundamenteel standpunt in en stelt de privacy van onschuldige burgers veilig. Hopelijk voorkomt het verdere wetsvoorstellen, zoals over databanken voor vingerafdrukken of dna.”

Trajectcontrolecamera’s

Omdat internationale rechtspraak leidend is, moet de Nederlandse wetgeving zich hierin schikken en kan de ANPR-wet, die nog bij de Eerste Kamer ligt, dus wel de prullenbak in. “Het gaat daarin om ANPR-camera’s aan de kant van de snelweg, maar ook om trajectcontrolecamera’s die onder matrixborden hangen”, verklaart Böhre. Als die cameragegevens in een massale databank worden opgeslagen, kunnen de reisbewegingen van elke burger worden gevolgd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.