Europarlementariërs testen waterstofauto’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Europarlementariërs maakten eind oktober kennis met zes verschillende modellen waterstofauto’s tijdens de jaarlijkse Fuel Cell Electric Vehicle Drive ‘n’ Ride. Daarbij waren auto’s van Toyota, Daimler, Honda, Hyundai, Intelligent Energy en Opel. Een aantal Europese landen maakt plannen voor de aanleg van meer waterstoftankstations.

De europarlementariërs kregen de gelegenheid met eigen ogen te zien hoe het tanken in zijn werk gaat. Air liquide had voor de gelegenheid een mobiel, compact waterstoftankstation naar Straatsburg meegenomen.

Meer waterstoftankstations

In onder ander Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen hebben overheden plannen om het aantal waterstoftankstations te vergroten. Zo heeft Duitsland aangekondigd de huidige 14 stations uit te breiden naar 50 in 2015. Nederland  heeft nu twee stations, in Arnhem en Amsterdam, dat moeten er tien zijn in 2015.

Serieproductie

Een van de zes uit te testen auto’s was de Hyundai ix35, de eerste waterstofauto die in serieproductie wordt genomen. In december start de Koreaanse fabriek met de bouw van de eerste 1000 auto’s die in 2015 klaar moeten zijn. Na 2015 heeft Hyundai een serie van tienduizend exemplaren gepland. Hoeveel exemplaren er naar Nederland komen is onbekend.

Duurzamer transportsysteem

Europarlementariër Brian Simpson, voorzitter van het Transport and Tourism Committee, benadrukte in zijn speech,dat het noodzakelijk is het Europese transportsysteem duurzamer en milieuvriendelijker te maken en tegelijkertijd bij te dragen aan het economisch herstel in Europa.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Tien waterstoftankstations in Nederland gepland voor 2015.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.