Europa en Utrecht stimuleren lopen en fietsen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Willen mensen kiezen voor meer energie-efficiënte vormen van vervoer? Kunnen we mensen helpen bij die afwegingen, bij belangrijke veranderingen in hun leven? Europa wil antwoord op deze vragen, en krijgt daarbij hulp van acht Europese steden waaronder de gemeente Utrecht.

Daarom voert Utrecht, samen met & Morgen (voorheen VNM, de organisatie voor mobiliteitsmanagement voor werkgevers in de regio Utrecht), van april tot oktober diverse campagnes. Daarbij richten ze zich op mensen die net naar of binnen Utrecht zijn verhuisd of in de regio Utrecht zijn komen werken, waardoor ze hun reisgewoontes moeten aanpassen. Voorafgaand aan deze campagne is in 2010 een enquête over reisgedrag onder ruim 400 Utrechters gehouden.


Actiepakket voor naar schoolgaande kinderen
De gemeente richt zich ook op kinderen die voor het eerst naar school gaan in de regio. Met een actiesite, een verkeersmemoryspel en prijzen wil de gemeente het fietsen en lopen naar school stimuleren. 2000 kinderen ontvangen een actiepakket. Op de speciale website kunnen ouders aangeven hoe ze hun kinderen naar school brengen.Veel Utrechters (82 procent) lopen of fietsen al, de gemeente wil dit percentage opschroeven maar ook complimenten uitdelen.


Begin juni gaan ook de campagnes voor nieuwe werknemers en nieuwe inwoners in Utrecht van start. Door campagnes gebaseerd op gedetailleerd leefstijlenonderzoek in te zetten, moet de effectiviteit van dergelijke campagnes worden vergroot.


SEGMENT project
SEGMENT is een project van de Europese Unie en staat voor SEGmented Marketing for ENergy-efficient Transport. Gedurende drie jaar wordt marktsegmentatie getest als methode om mensen te overtuigen hun mobiliteitsgedrag te veranderen en over te stappen op energie-efficiënte vormen van vervoer. Het project richt zich daarbij op momenten waarop het leven van mensen verandert en zij hun reisgewoontes moeten heroverwegen, zoals een nieuwe baan, een nieuwe woning, of een nieuwe school. Het project wordt gesubsidieerd door Intelligent Energy Europees (IEE). Zeven Europese steden zullen de in het project ontwikkelde methodiek in de praktijk testen. Naast Utrecht zijn dat Gdynia (Polen), Sofia, de deelgemeente Hounslow in London, Almada (Portugal), Athene en München. Doel is om de opgedane kennis en ervaring na dit project toe te passen in gedragscampagnes in heel Europa. 
 

 
Auteur: Joske van Lith

De gemeente Utrecht wil, in het kader van het SEGMENTproject, stimuleren dat kinderen zo veel mogelijk fietsend of lopend naar school gaan.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.