Eur. mobiliteitsweek: kinderen verzamelen groene voetstappen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In de Europese Mobiliteitsweek (16-22 september) kunnen kinderen die te voet of met de fiets naar school komen ‘groene voetstappen’ sparen.

Door het verzamelen van groene voetstappen is het de bedoeling bewustwording te creëren bij kinderen en ouders over hun mobiliteitsgedrag. Door mee te doen met het verzamelen van groene voetstappen ontdekken leerlingen en hun ouders dat het niet alleen leuker, gezonder en veiliger is om te voet of per fiets of step naar school te gaan, maar ook beter voor het klimaat. Groene voetstappen is een initiatief van het Klimaatverbond.

Onveilige situaties door autoverkeer rondom school

Meer dan de helft van alle autoritten in Nederland is korter dan 7,5 km enkele reis. Deze ritjes zijn extra vervuilend; bij korte ritten zijn het brandstofverbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen per kilometer hoog. Het is dus erg lonend voor het milieu en de gezondheid om korte ritten vaker lopend, of met de fiets af te leggen. Verder draagt veel autoverkeer rond de school vaak bij tot onveilige situaties. Ruim 40 gemeenten nemen deel aan dit initiatief.

Kinderklimaattop

De actie wordt landelijk afgesloten met de Kinderklimaattop, op de eerste dag van de VN klimaattop. De verzamelde groene voetstappen uit Nederland en andere landen in Europa worden aangeboden aan de voorzitter van de VN klimaattop. Op de kindertop vergaderen deelnemers namens alle groene voetstapdeelnemers over de beste tip die zij het komende jaar aan de staatssecretaris Milieu willen meegeven. Op eerdere kinderklimaattoppen koos de jury onder andere als beste idee: mobiele telefoon opladen met de fiets.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.