EU start ‘Enlight’ verlichtingstechnologie-project

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Om technologische innovaties een boost te geven, is er een nieuw EU-project van start gegaan: ENIAC* ‘EnLight’ -Energy Efficient and Intelligent Lighting Systems-. Dit 3 jaar durend programma heeft tot doel het volledige potentieel van led gebaseerde lichtoplossingen te benutten door middel van baanbrekende innovaties in geïntegreerde lichtoplossingen. Het omvat ook innovaties op het gebied van verlaging van het energieverbruik met nog eens 40 procent ten opzichte van hedendaagse ledsystemen.

De verlichtingsindustrie ondergaat momenteel een radicale verandering als gevolg van de snelle vooruitgang van Solid State Lighting (SSL) en halfgeleider technologieën. Ook de veranderende maatschappelijke behoeften, zoals duurzaamheid, verbeterde energie-efficiëntie en CO2-reductie, spelen hierin een grote rol. Om deze enorme uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, moeten de onbeperkte mogelijkheden van ledverlichting, zoals nieuwe vormfactoren en intelligente verlichtingssystemen, benut worden om zo in te spelen op de behoeften in de markt. Dit leidt uiteindelijk tot meer werkplekflexibiliteit, productiviteitsverhoging, welzijnsverbetering, goede gebouwsfeer en comfort.

Optimale ledmodules

Een van de doelstellingen van het project is de ontwikkeling van compactere en efficiënte verlichtingselektronica, sensoren, drivers en besturingselementen, die samen tot optimale ledmodules moeten leiden. Daarnaast zullen de ontwikkelingen gericht zijn op het maximaliseren van de impact van led door verbetering van de energie-efficiëntie en verlaging van de systeemkosten. Ook is het de bedoeling intelligente systemen te optimaliseren die, in combinatie met besturingselementen, aanleiding zullen zijn voor nieuwe toepassingen, oplossingen en marktacceptatie.

Europese bundeling van krachten

Een groep van 28 toonaangevende Europese bedrijven en academische instellingen uit zes landen, waaronder TNO, werken samen in het EnLight-project. De kracht van dit consortium is dat de gehele verlichtingswaardeketen vertegenwoordigd is, met daarin deelnemend twee van de grootste spelers in de verlichtingsindustrie (Philips en Osram), prominente EU kennisinstellingen, halfgeleiderfabrikanten en innovatieve middelgrote en kleine ondernemingen. Voor Nederland nemen, naast TNO, de volgende organisaties deel aan dit project: Philips Lighting, Philips Electronics Nederland, AME, Besi-Fico, Plugwise, I-NRG, Eagle Vision, TUE en TUD.

Rol TNO

TNO ontwikkelt binnen het project een oplossing voor een (geïntegreerde) intelligente sensor ten behoeve van lichtmanagement en aanwezigheidsdetectie, waarbij de focus ligt op de indoor propagatie-eigenschappen met betaalbaar design, inclusief industrialisatie aspecten en integratie-/miniaturisatiemogelijkheden om aan de toekomstige prijs- en volumeniveaus binnen de verlichtingsmarkt te kunnen voldoen. Daarnaast zal TNO zich ook bezighouden met betrouwbaarheid en levensduuronderzoek, met de nadruk op systeem grensvlakken, systeemintegratie van intelligente lichtsystemen en onderzoek naar optimale geïntegreerde en betrouwbare oplossingen voor ledmodules en onconventionele verlichtingsarmaturen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.