Erwin Walraven (TU Delft) wint Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Op 28 november ontvangt Erwin Walraven (TU Delft) de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs (5000 euro) voor Informatica en Informatiekunde 2014 bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Hij ontwikkelde een rekenmodel dat snelheidslimieten kan berekenen op basis van actuele en voor de verwachte drukte op een weg en draagt daarmee bij aan een oplossing voor het fileprobleem. De titel van zijn scriptie is: Traffic Flow Optimization using Reinforcement Learning.

Als we onze snelheid tijdig zouden aanpassen aan de drukte op de weg, zouden er minder files zijn. Maar welke snelheid is ideaal bij een bepaalde verkeersdruk? Erwin Walraven combineerde bestaande verkeersmodellen met methoden uit de kunstmatige intelligentie (onder andere Reinforcement Learning) en informatica en ontwierp hiervoor een rekenmodel. In dit model kon hij op basis van het verkeersaanbod de juiste snelheidslimiet berekenen, waarmee een optimale doorstroom van het verkeer bevorderd kan worden. In evaluatiestudies liet hij zien dat als een beperkt deel van de weggebruikers zich aan de geadviseerde snelheidslimiet zou houden, de vertraging al zou verminderen.

Inmiddels is mede op basis van zijn rekenmodel een app (Smoover) ontwikkeld binnen het programma Brabant in Car III. Deze app geeft weggebruikers onder meer snelheidsadviezen op basis van het actuele verkeersaanbod en de voorspelde drukte op de weg.

De jury is onder de indruk van de gedegen en originele wijze waarop Erwin theoretische inzichten heeft ingezet om een prangend praktisch probleem op te lossen. Dat is precies wat Erwin zelf aansprak in dit onderzoek. ‘Met dit onderzoek kon ik laten zien dat je informatica kunt toepassen om praktische en maatschappelijke problemen op te lossen.’


Op dit moment doet hij promotieonderzoek aan de TU Delft waarbij hij zich richt op een ander maatschappelijk vraagstuk: het plannen van energiegebruik in slimme energienetwerken. De afstudeerprijs ziet hij als een aanmoediging voor de onderzoeksgroep Algoritmiek van de TU Delft om onderzoek te blijven toepassen op maatschappelijk relevante vraagstukken. 

Naast deze hoofdprijs is er een gedeelde tweede prijs van 1000 euro voor de scriptie van Christine Gerpheide (Technische Universiteit Eindhoven) over de verbetering van de softwaretaal QVTo voor modeltransformaties in het productieproces. De andere winnaar Ruud Verbij (Universiteit Twente) schreef zijn scriptie over risicomanagement en veiligheid bij internetstemmen.

De Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs wordt op 28 november uitgereikt door Maarten Emons, bestuurslid Ngi-NGN Platform voor IT-professionals.
De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen (zie ook: www.khmw.nl).

 
Auteur: Susanne Morren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.