‘Er zijn scherpe keuzes nodig’
Bert Boerman (49) geldt als analytisch, pragmatisch en vernieuwend. Na Piet Adema in Fryslân is hij de tweede gedeputeerde verkeer en vervoer namens de ChristenUnie. De politieke wortels van Boerman liggen in Kampen. Eerst was hij daar raadslid en later wethouder. Sinds april 2011 is hij gedeputeerde van Overijssel, met ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken in portefeuille. Een vraag die we hem stellen bij de aftrap van het NVC is hoe hij zich als provinciebestuurder ingraaft in zijn nieuwe portefeuille mobiliteit en water.
Trias mobilica: minder, anders, schoner
Boerman ziet een solide en duurzame regionale bereikbaarheid als aanjager van de economie. Als leidraad voor de dialoog met de samenleving, vastgelegd in de zogenoemde participatiecode, hanteert Overijssel de ‘trias mobilica’: minder mobiliteit (ruimtelijke ontwikkelingen vooral op knooppunten), andere mobiliteit (programma’s voor fiets, ketenmobiliteit en veiligheid) en schonere mobiliteit (op weg naar elektrisch rijden). Nieuwe ontwikkelingen en trends lijken elkaar steeds sneller op te volgen: digitale mobiliteit, innovaties (apps, e-bikes, zelfrijdende auto’s), trek naar de stad en toenemende aandacht voor energie en klimaat.
Het thema van dit NVC is: durf te kiezen. Hoe kiest Boerman zelf?
Vaart Boerman blind op z’n mensen of vertrouwt hij op z’n onderbuik? ‘Als provincie hebben we te maken met afnemende investeringsbudgetten en bezuinigingen op structurele middelen. Denk aan exploitatie van het openbaar vervoer en beheer van wegen. Dit dwingt ons scherpe keuzes te maken en te zoeken naar combinaties van verschillende vervoervormen die op elkaar aansluiten.’
Handenvol geld
Als voorbeeld noemt Boerman de opwaardering van de drukke N340 tussen Zwolle en Ommen. Kan dat goedkoper én veiliger? Valt er een link te leggen met de succesvolle Vechtdallijnen (regionale spoorlijnen Zwolle - Emmen en Mariënberg - Almelo) van vervoerder Arriva? Het vervangen van verouderde bruggen en viaducten kost handenvol geld. Overijssel zoekt naar slimme combinaties met rijkswegen en wil werk met werk maken.
Open houding
Boerman: ‘Wij zien kansen in vernieuwende experimenten en pilots. Een open houding is daarbij van groot belang: luisteren en samenwerken met inwoners en gebruikers. Je komt verder door partijen te verbinden, flexibel te programmeren en belangen slim te koppelen.’
Auteur: Marc Maartens
Bert Boerman, gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken Overijssel
Reactie plaatsen •