Er is altijd een ander perspectief
De kracht van taal en framing, over hoe de auto de straat domineert en wij obsessief reistijdwinst willen behalen – wat nooit lukt – daarover sprak Marco te Brömmelstroet tijdens zijn oratie op 3 juni 2022. De toehoorders moesten een proefje doen en in ieder geval één ding onthouden: “Er is altijd een ander perspectief”.
Wat is er gebeurd, hoe heeft het kunnen gebeuren dat de straat, vroeger de publieke ruimte voor ontmoeting, spelen, verkoop en verplaatsing, is verworden tot een (gevaarlijke) plaats waar snelheid en gemotoriseerd verkeer domineren? Niets is vanzelfsprekend aan deze ontwikkeling, volgens Te Brömmelstroet. Dit is een keuze. Het hoeft niet zo te zijn, het kan anders.
Tovertruc
Met een kleine ‘tovertruc’ liet hij alle toehoorders zelf ervaren dat een ander perspectief op een handeling andere ervaringen en uitkomsten biedt. En dat is de belangrijkste les die hij wilde meegeven: Er is altijd een ander perspectief.
Meer weten over taal, framing, anders denken?
- Lees het boek ‘Het recht van de snelste: hoe ons verkeer steeds asocialer werd’ van Te Brömmelstroet en Verkade.
- Luister de podcast ‘Hoe de auto onze openbare ruimte kwam te domineren’
- Lees het interview met Te Brömmelstroet op Verkeerskunde.nl
- Unieke kans: volg de Masterclass Anders Denken. Voor de allerlaatste keer geeft Marco te Brömmelstroet samen met Thalia Verkade de Masterclass Anders Denken. Leer ook anders kijken en denken op 20 juni 2022, Universiteit van Amsterdam.
- Meer informatie vind je op www.masterclassandersdenken.nl
Over Te Brömmelstroet
Dr. Marco te Brömmelstroet (1980) is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel wordt deels mogelijk gemaakt door BAM Infra Nederland B.V. Als hoogleraar levert Te Brömmelstroet constructief-kritische bijdrage aan projecten en maatschappelijke debatten rondom thema’s zoals smart cities, mobility as a service, fietsinnovaties en zelfrijdend vervoer. De samenwerking met BAM Infra zorgt voor een directe, wederkerige relatie tussen het onderzoek en grootschalige projecten in het stedelijk- en mobiliteitssysteem. Zowel in Nederland als internationaal.
Reactie plaatsen •