Enschede krijgt VIP-reistijdinformatiesysteem

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
En
Enschede krijgt als eerste een VIP-reistijdinformatiesysteem. Hiermee worden reistijdinformatie en verkeersstromen in kaart gebracht.

Met de informatie kunnen gemeenten of provincies hun verkeersbeleid vaststellen. Meestal gebeurt dat via camerasystemen, maar met dit VIP-systeem, ontwikkeld door Peek Traffic, zijn voertuigbewegingen en reistijden volledig anoniem, goedkoop en op een betrouwbare en gedetailleerde manier te inventariseren.

 

Primeur

Bij Enschede worden op grote borden langs de A35 de actuele reistijden via verschillende invalsroutes naar het centrum getoond. Op basis van deze informatie kan de automobilist de voor hem gunstigste route te kiezen en wordt de bestaande wegcapaciteit in Enschede in de spitsuren beter benut. Dat sluit aan bij de mobiliteitsdoelstelling van de gemeente Enschede en de Regio Twente. De Regio Twente subsidieert in de aanlegkosten van dit systeem.

 

VIP

VIP - Vehicle Inductive Profile - maakt voertuigprofielen op basis van bestaande inductieve lussen in de weg. Door het magnetische veld dat voertuigen afgeven met elkaar te vergelijken, matcht VIP de waarnemingen die op verschillende locaties worden gedaan. Zo berekent het systeem geheel automatisch reistijden, voertuigbewegingen en verkeersstromen. Daarbij wordt de anonimiteit van de voertuigen gewaarborgd. Het systeem functioneert onder alle weersomstandigheden en is daarmee zeer betrouwbaar. Bovendien is de toepassing kostenbesparend omdat het gebruik maakt van detectielussen die al eerder onder het wegdek zijn aangebracht.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.