Enquête weginrichting

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
Op
Op ongeveer 30 procent van de 30 km-wegen zijn noch op wegvakken, noch op kruisingen snelheidsremmende maatregelen genomen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een inventarisatie onder wegbeheerders van de SWOV.

Twaalf jaar na de aanvang van het Startprogramma Duurzaam Veilig liet de SWOV een enquête uitvoeren onder wegbeheerders over de inrichting van hun wegennet. Op ongeveer 30 procent van de 30 km-wegen is gekozen voor de zogenaamde ‘sobere inrichting’ met alleen snelheidsremmers op kruisingen. Op 40 procent zijn zowel op wegvakken als kruisingen snelheidsremmende maatregelen genomen.

Ook op gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom is er nog het nodige werk aan de winkel. Het handboek ASVV beveelt daar vanuit de duurzaam veilig-filosofie vrijliggende fietspaden aan. 15 procent van deze wegen heeft echter geen enkele fietsvoorziening, 25 procent een fietsstrook. 60 procent beschikt wel over de aanbevolen vrijliggende fietspaden. Het rapport met alle resultaten van de enquête en een analyse wordt later dit jaar verwacht.

Ook de Fietsersbond is bezig met een inventarisatie van de inrichting van het wegennet. Dat gebeurt op basis van gegevens van de Fietsbalans; het onderzoek naar het fietsklimaat in verschillende gemeenten.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.