Energielabel voor openbare verlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSvV) heeft, in opdracht van de Taskforce Verlichting, een energielabel voor alle openbare verlichting in een gemeente of provincie ontwikkeld. Zeer energie-efficiënte openbare verlichting krijgt een A, zeer onefficiënte openbare verlichting een G. Omdat het label toekomstbestendig moest zijn, zijn de eisen voor het A-label zo streng, dat een A op dit moment nog niet haalbaar is.

De Taskforce Verlichting gaf in 2008 opdracht tot het opstellen van een rekenmethodiek voor labeling van het energieverbruik van de openbare verlichting, omdat beleidsmatig communiceren over energiebesparing in de openbare verlichting lastig bleek.

 

Ambities formuleren 

Met het nieuwe ‘macro’-energielabel kan dat beter zegt Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting: ‘Naast het bestaande energielabel voor individuele openbare verlichting-installaties - dat gemeenten een goed inkoopcriterium biedt - kunnen gemeenten en provincies nu met het nieuwe macro-energielabel hun ambities op het gebied van openbare verlichting duidelijker formuleren. Bovendien kan door koppeling met de kengetallen openbare verlichting, gemakkelijker benchmarking plaatsvinden tussen overheden’, aldus Metz.

 

Gemeentes vergelijken

Het nieuwe macro-energielabel geeft een indruk van de energie-efficiëntie en kan

worden gebruikt als een nulmeting. Het label an sich is niet goed geschikt voor een vergelijking tussen gemeenten. Daarom is het label gekoppeld aan de kengetallenmethodiek openbare verlichting. Deze methodiek houdt rekening met de verschillen in behoeften en eisen die gemeenten stellen aan hun openbare verlichting.

 

Teus Korteris, voorzitter van de NSvV-werkgroep macrolabel: ‘Een grote stad heeft, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, te maken met andere verlichtingseisen dan een kleine gemeente. Als dan enkel gekeken wordt naar de installatiegegevens worden appels met peren vergeleken. Toepassing van de kengetallenmethodiek biedt wel een mogelijkheid voor een vergelijking tussen gemeenten.'

 

Meer informatie op de site van NSvV.

 
Auteur: Eveline Korving

De verlichtingseisen zijn voor iedere gemeente anders. Met het nieuwe energielabel van de NSvV kunnen gemeentes hun ambities duidelijker formuleren. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.