Elektrische bussen op Schiermonnikoog

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Er komen elektrische bussen op Schiermonnikoog. Dat is een van de maatregelen die de provincie Friesland neemt om het openbaar vervoer in de provincie te verbeteren en verduurzamen.


Belangrijkste speerpunten worden: een sterk hoofdnetwerk openbaar vervoer, ov op maat op het platteland en bussen die op duurzame brandstof rijden. Daarom kijkt de provincie naar nieuwe manieren om het openbaar vervoer te organiseren.


sterk hoofdnetwerk
Op de trajecten waar veel reizigers reizen, rijden veel bussen en treinen.


ov op maat op het platteland
In het landelijk gebied komt ov op maat, zodat bewoners daar een passend vervoermiddel hebben op de momenten waarop ze dat nodig hebben. Om dit te realiseren, zoekt de provincie samen met gemeenten, bedrijven, inwoners, zorginstellingen, vervoerders en andere partijen naar oplossingen; bijvoorbeeld door ov en WMO-vervoer te combineren.


bussen op duurzame brandstof
De vervoerder moet bussen aanbieden die voldoen aan de schoonste uitstootnorm die er momenteel voor dieselbussen te krijgen is. Inschrijvers moeten in hun offerte ook aangeven wat de meer- of minderkosten zijn voor het rijden op duurzame brandstof. Op Schiermonnikoog komen elektrische bussen. In Leeuwarden wordt die mogelijkheid onderzocht.


ict
Ook wil de provincie met ICT-toepassingen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. En moet actuele reisinformatie beschikbaar zijn op stations, via smartphone of per sms.

 
Auteur: Joske van Lith

De provincie Friesland wil het openbaar vervoer beter organiseren door een sterk hoofdnetwerk openbaar vervoer, ov op maat op het platteland en bussen die op duurzame brandstof rijden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.