Elektrische bus waagt zich aan drukke route in ’s Hertogenbosch

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Drie elektrische personenbusjes pendelen vanaf 4 november op proef op een drukke passagierslijn tussen het Centraal Station en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Eerder reden deze drie, 220 Xpress-bussen door de Bossche binnenstad.

De provincie Noord-Brabant, gemeente ’s-Hertogenbosch en Arriva willen met de elektrische bussen meer ervaring opdoen op intensieve routes met veel reizigers.  De route naar het JBZ is hiervoor geschikter dan die door de Bossche binnenstad. De elektrische bussen worden in verband met deze proef aanvullend op de reguliere dienstregeling ingezet. De proef gaat lopen tot 1 juli 2013.

Met de nieuwe proef streven provincie en gemeente naar een verdubbeling van het aantal reizigers. Alle drie de 220 Xpress-bussen worden op de nieuwe route ingezet. De bussen gaan als pendeldienst rijden vanaf het busstation ’s-Hertogenbosch CS zonder tussenstop naar het ziekenhuis. Ze rijden zeven dagen per week met een frequentie van drie tot zes keer per uur, van 9.00 tot 21.00 uur.

Provincie en gemeenten sluiten hiermee het eerste deel van de proef met de drie elektrische bussen door binnenstad van Den Bosch met succes af. Doel van de proef met de 220 Xpress-bussen was om de techniek van de bussen te testen als schoner en stiller alternatief met een hoge betrouwbaarheid. Er zijn drie bussen ingezet, waarvan één reserve. Die reserve-bus bleek amper nodig te zijn. Er zijn nauwelijks ritten uitgevallen, de techniek bleek betrouwbaar en stabiel. In 2011 vervoerden de bussen elke maand 5000 reizigers. Met de nieuwe route wordt getest of de elektrische bussen ook op een intensieve route met veel reizigers betrouwbaar zijn.

 
Auteur: Joske van Lith

In 's Hertogenbosch wordt een elektrische bus ingezet in de normale dienstregeling op een drukke route van het station naar het ziekenhuis

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.