Elektrische auto’s reduceren netto CO2-uitstoot

dinsdag 31 maart 2020

Onderzoekers van de Radboud Universiteit tonen aan dat we de grootste kans maken op de netto CO2-uitstoot te verminderen, als alle huishoudens wereldwijd overstappen op elektrische auto’s.

Zelfs als elektriciteitscentrale hun CO2-uitstoot niet verminderen, wordt de netto-uitstoot wél lager als alle huishoudens wereldwijd overstappen op elektrische auto’s, schrijven zij. Hun studie werd op 23 maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability.
 Florian Knobloch, hoofdauteur: “Uit onze berekeningen blijkt dat als we wereldwijd zouden inzetten op elektrificatie, we daar in bijna alle gevallen netto minder broeikasgassen voor terug krijgen”.

Actueel vraagstuk

Over de geringe CO2-uitstoot van elektrische auto’s bestaan twijfels. Bij het productieproces komt wel CO2 vrij en bij het opwekken van elektriciteit worden op veel plekken in de wereld kolen- en gascentrales gebruikt.

Maar de onderzoekers vergeleken drie toekomstscenario’s voor de komende 30 jaar, waarbij ze doorberekenden hoeveel broeikasgasemissie er ontstaat bij het gebruik van elektrische auto’s, in de productieketen en bij de afvalverwerking ervan. De onderzoekers maakten deze berekeningen voor elektrische auto’s en voor verwarming van huizen met warmtepompen.

Scenario’s en simulaties

De scenario’s die ze vergeleken betroffen een scenario waarbij we doorgaan met het huidige klimaatbeleid; een scenario waarbij klimaatbeleid gevoerd wordt aan de hand van de Parijse 2-gradendoelstelling; en een ‘worst-case’ scenario waarbij de CO2-uitstoot van de elektriciteitssector blijft zoals hij nu is.

Om de simulaties zo realistisch mogelijk te maken, hielden de onderzoekers rekening met onder meer het percentage huishoudens waarvan de verwachting is dat ze daadwerkelijk overstappen op een elektrische auto. “Daarnaast zou het elektriciteitsnet een plotse overgang natuurlijk niet aankunnen, en de productiecapaciteit zou langzaam omhoog moeten. Vandaar dat we in ons model ook rekening houden met een geleidelijke opbouw”, zegt Knobloch.

Gunstige effecten

Elektrificatie zou nu al een gunstig effect hebben op de CO2-uitstoot voor 95 procent van de gereden kilometers én 95 procent van de verwarmde woningen. Bovendien neemt dat gunstige effect in elk van de drie toekomstscenario’s alleen maar toe, zeker wanneer er actief klimaatbeleid wordt gevoerd.

In bepaalde landen is het echter gunstiger om het huidige, fossiele wagenpark te behouden, zoals in Polen, Iran en India. Dat komt volgens medeauteur Steef Hanssen omdat de productie van elektriciteit in deze landen nog gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot.

Knoblauch besluit: "Hoewel het fossiele wagenpark en verwarmingsketels in de komende jaren ook steeds efficiënter zullen worden, zien we dat het niet opweegt tegen de voordelen van elektrificatie. Vanuit klimaatperspectief gezien, zou elektrificatie dus bijna overal in de wereld vooral gestimuleerd moeten worden."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.