Elektrisch ov op Schiermonnikoog

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op Schiermonnikoog is een dienstregeling van start gegaan met 6 elektrische bussen van Chinese makelij. De provincie Fryslân heeft de bussen gekocht om het waddeneiland de komende 15 jaar schoner en stiller openbaar vervoer te geven.

Zo’n 100 gasten uit binnen- en buitenland met expertise op het gebied van openbaar vervoer en duurzaamheid vierden de start van het elektrisch ov op het eiland met een congres en natuurlijk een busrit en een kijkje onder de motorkap.

Made in China

Na een zeereis van zes weken kwamen de bussen vorige week aan op Schiermonnikoog. De Chinese fabrikant BYD (Build Your Dreams) uit Shenzhen, Guangdong heeft de bussen gebouwd. De voertuigen zijn 12 meter lang, zijn iets zwaarder dan de vorige bussen en voldoen aan alle wettelijke eisen.

Arriva

Arriva blijft de busvervoerder op Schiermonnikoog. En de buschauffeurs blijven ook. Net als de bussen op het vaste land, hebben de elektrische bussen een speciaal Fries uiterlijk. De bussen staan voorlopig in de Arriva-stalling in het dorp. Daar zijn ook de bijbehorende oplaadpunten gebouwd. De provincie en de gemeente Schiermonnikoog zijn nog op zoek naar een andere locatie voor een nieuwe, duurzame stalling. De huidige stalling is te klein voor de zes bussen.

Onderhoud

Voor het onderhoud van de bussen gaat BYD gebruikmaken van technici uit Fryslân. De provincie heeft een 15-jarig contract afgesloten voor het onderhoud.

Zo'n 100 genodigden woonden op 25 april de start bij van de elektrische ov-dienstregeling op Schiermonnikoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.