Elektrisch laadpunt op kenteken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Eindhoven experimenteert als eerste stad in Nederland met privé-oplaadpunten voor elektrische auto’s in de openbare ruimte. Het gaat om een pilot van twee jaar, waar in totaal tien particuliere autobezitters aan meedoen.

Op 12 maart onthulde wethouder Joost Helms samen met de gebruiker van de parkeerplaats het eerste laadpunt.

Verlengde aansluiting
De gemeente biedt particulieren met een elektrische auto de mogelijkheid een privaat laadpunt te realiseren in de openbare ruimte, een zogenaamde 'verlengde private aansluiting'. De aanvrager wordt eigenaar van het laadpunt en het laadpunt wordt aangesloten op de eigen huisaansluiting. De deelnemer sluit een overeenkomst met de gemeente waarin deze toestemming verleent. In de overeenkomst staan onder meer afspraken over veiligheid, aansprakelijkheid, beheer, onderhoud.

Verkeersbord
De kosten voor aanleg en aansluiting zijn voor de particulier. De kosten voor plaatsen van het verkeersbord  met het kenteken van de auto zijn voor de gemeente. Omdat de deelnemer de investering doet, reserveert de gemeente het bijbehorende parkeervak specifiek voor het elektrische voertuig van de deelnemer. Hierdoor heeft de eigenaar de garantie dat hij altijd elektrisch, en dus schoon, kan rijden.

Het proefproject heeft tot doel om  te testen of verlengde private aansluitingen een oplossing vormen voor de grote vraag/behoefte naar laadpunten voor het opladen van elektrische auto’s. Ook wil Eindhoven in kaart brengen wat er allemaal (organisatorisch, juridisch, technisch, verkeerstechnisch) komt kijken bij het realiseren van verlengde private aansluitingen.

Bron: eindhoven.nl

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.