Eindhoven gaat voor hoogwaardige busvoertuigen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
Er
Er gaat een hoogwaardig busvoertuig rijden op het netwerk voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) en geen ander railvoertuig in de regio Eindhoven. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) besloten.

Het SRE heeft daarvoor twee onderzoeken bestudeerd: een vergelijkend onderzoek naar vier voertuigtechnieken en een marktconsultatie. Het advies: kies voor een hoogwaardig busvoertuig. Daarmee is de keuze voor een tram (of ander railvoertuig) van de baan.

 

Doel van de marktconsultatie was inzicht verkrijgen in welke techniekkeuze – zoals hoogwaardige bussen, trams of lightrail – onder welke voorwaarden en passend bij het ambitieniveau en randvoorwaarden van HOV door marktpartijen haalbaar en realistisch wordt geacht.

 

Een hoogwaardige bus

Volgens alle marktpartijen is een hoogwaardige bus een passende en efficiënte oplossing op HOV1 (de verbinding Meerhoven – Eindhoven Airport – binnenstad Eindhoven), HOV2 (Nuenen – Station Eindhoven – HTCE) en andere toekomstige HOV-assen in de regio Zuidoost-Brabant.

 

Geen tram

Het SRE kiest niet voor een tram, omdat deze duurder is in zowel in aanleg als exploitatie. Gezien het aantal reizigers in de regio is een tram financieel niet haalbaar. Daarnaast is een tram minder flexibel en minder eenvoudig te combineren met het bestaande busvervoer.

 
Auteur: Joske van Lith

Het HOV-netwerk in de regio Eindhoven

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.