Eerste verwarmde fietspad in Ede geopend

vrijdag 9 september 2016
timer 2 min
In
In Ede is een eerste verwarmd fietspad aangelegd, waardoor fietsers bij gladheid door sneeuw of ijs veilig kunnen blijven rijden. Door gebruik te maken van omgevingswarmte uit de grond, hoeft er op dit fietspad niet meer gestrooid te worden.

Op maandag 5 september is het eerste Edese ‘slimme’ fietspad geopend. Zie filmpje van de opening. Dit fietspad reageert op kou en houdt zichzelf op temperatuur. De winter is nog ver weg, toch gaat het fietspad nu al open. Het is dan ook een proef om te onderzoeken of dit voor meerdere fietspaden mogelijk is. De resultaten in de komende winter zijn daarvoor bepalend.

Zo werkt het fietspad
De warmte voor het fietspad komt van het ondergrondse groene warmtenet, dat in een groot deel van Ede is aangelegd. Daarbij stookt Warmtebedrijf Ede hout uit eigen bossen en tuinen. De warmte gaat via leidingen naar woningen en bedrijfspanden. Het fietspad gebruikt de omgevingswarmte van de leidingen. Zo wordt het warmtenet volledig benut. Zie filmpje van de werking.

Easypath Nederland zorgt voor aansluiting van de warmte naar de betonelementen van het fietspad. Het is de eerste keer dat een fietspad op deze manier wordt aangesloten op  duurzame warmte. Bovendien gaat dit fietspad bijna drie keer langer mee dan gewoon asfalt.

Studenten
Studenten ICT van ROC A12 leveren een actieve bijdrage om het fietspad verder te verbeteren. Zij ontvangen van Meteo Group in Wageningen gegevens. Zij onderzoeken hiermee de meest efficiënte afstelling om het fietspad opgewarmd te houden. Easypath, die dit systeem ontwerpt, Warmtebedrijf Ede en Meteo Group Wageningen ondersteunen de studenten.  En werken zo samen aan deze innovatieve techniek. Het Knooppunt Techniek vormt de schakel tussen deze partijen. Het fietspad is mede door de provincie Gelderland gefinancierd.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.