Eerste veiligheidssterren toegekend aan Zuid-Hollandse wegennet

maandag 22 mei 2006
timer 2 min

Hoe veilig zijn de Nederlandse wegen? Op woensdag 24 mei wordt tijdens het internationale EuroRap-congres in Den Haag bekendgemaakt hoeveel veiligheidssterren zijn toegekend aan het Zuid-Hollandse onderliggend wegennet. Deze zogeheten EuroRap-sterren geven een oordeel over de veiligheid van een weg op basis van wegkarakteristieken.

EuroRap is een ‘zusje’ van het Europese voertuig(bots)testprogramma EuroNcap. Beide testprogramma’s zijn een initiatief van de gezamenlijke Europese automobielclubs.
Ferry Smith, woordvoerder van de ANWB, legt uit: ‘In het verkeer zijn drie factoren van invloed op de veiligheid: het voertuig, de weg en de mens.’ Voor de eerste twee zijn nu Europese testsystemen operationeel die via een objectieve score de (on)veiligheid van weg en voertuig classificeren. Een sterrensysteem voor gekwalificeerde bestuurders laat, volgens Smith, nog even op zich wachten, alhoewel daar volgens hem soms ook wel behoefte aan lijkt te bestaan.
In het Europese Road Assessment Programme (RAP) wordt gewerkt aan de hand van twee protocollen. Ten eerste de Road Protection Score (RPS), die onder meer via de criteria breedte, snelheid, bermbeveiliging en kruisingen leidt tot het toekennen van één tot vier sterren aan wegen. Ten tweede de Risk Map, een score die wordt bepaald aan de hand van geregistreerde ongevallen op een weg. In het eerste Nederlandse wegonderzoek in Zuid-Holland is het accent gelegd op de RPS-systematiek. Immers, in Nederland kennen we al het systeem van het lokaliseren van ‘black spots’; locaties waar in drie jaar tijd meer dan 12 ongevallen zijn geregistreerd.
De toekenning van EuroRap-sterren aan het Europese en Nederlandse wegennet zorgt, zo stelt de ANWB, voor benchmarking waarvan de wegbeheerder profijt kan hebben bij het prioriteren van de inzet van middelen. Bovendien heeft de weggebruiker hiermee een middel om de wegbeheerder aan te spreken op zijn prestaties.
Ten slotte biedt de EuroRap-data ook de mogelijkheid om de ‘veiligste’ route op te nemen in routeplanners, naast de snelste, kortste of meest aantrekkelijke route.
De resultaten van diverse Europese wegentesten zijn al te zien op de website www.eurorap.org

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.