Eerste resultaten Vlaams onderzoek naar autoloos winkelen

donderdag 6 augustus 2015
timer 2 min

Eén derde van de verplaatsingen in Vlaanderen om te gaan winkelen wordt op een duurzame manier afgelegd: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Dit blijkt uit een onderzoek dat IMOB/UHasselt uitvoerde binnen het project ‘ShopMob, mobiliteit en spitsmijden bij winkelen’ van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM). Ook voor korte verplaatsingen van minder dan één kilometer wordt in 35 procent van de gevallen naar de autosleutels gegrepen.

Tijdens het project ShopMob onderzoekt het VIM met een aantal projectpartners hoe het winkelverkeer van Vlamingen gespreid en duurzamer gemaakt kan worden. Het onderzoek wordt gedaan aan de hand van studies, metingen, enkele proefprojecten en een sensibiliseringscampagne. De Vlaamse overheid ondersteunt het project via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (ITW).

Verplaatsingsgedrag

Het onderzoek naar woon-winkelverplaatsingen is gebaseerd op het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen en laat zien hoe Vlamingen zich naar de winkel verplaatsen. Om dit gedrag in kaart te brengen, zijn er bij vijf warenhuizen en een winkelcentrum gedurende enkele maanden metingen gedaan.

Na deze nulmetingen heeft het projectteam een aantal acties georganiseerd om de consumenten ervan te overtuigen hun verplaatsingsgedrag aan te passen. Zo werden gratis tickets voor het openbaar vervoer uitgedeeld en konden bezoekers (elektrische) fietsen en fietskarren testen. Momenteel zijn fietswinkelkarren ter beschikking gesteld aan 150 klanten en worden klanten van een aantal winkels geïnformeerd over drukke en minder drukke momenten.

Om de effecten van de gevoerde acties in kaart te brengen, vindt er in het najaar een tweede meting plaats op dezelfde locaties.

Fietskoeriers en fietsdeelkarren

Verder konden consumenten in april en mei hun ideeën doorgeven over duurzaam en gespreid winkelen. Dit hebben 1890 mensen gedaan. Winnende ideeën zijn onder andere een fietskoerierdienst, lokale deelfietskarren en aangepaste fietsinfrastructuur.

 
Auteur: Else Adriaans

Tijdens een van de acties van het projectteam van ShopMob konden mensen (elektrische) fietsen en fietskarren testen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.