Eerste Quietways: nieuw Londens fietsroutenetwerk

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Be
Begin 2015 moeten in Londen de eerste Quietways beschikbaar komen. Dit zijn veilige en comfortabele fietroutes als alternatief voor de drukke verkeersaders in de stad. Onder leiding van het Britse Sustrans (Sustainable Transport Charity) werkt Royal HaskoningDHV in een team met nog drie partners aan de aanleg van deze quietways.

De opdracht voor de quietways maakt onderdeel uit van een groter project van de Londense overheidsorganisatie Transport for London met een waarde van 151 miljoen euro, waarmee uiteindelijk alle stadsdelen van de Britse hoofdstad met fietsroutenetwerken aan elkaar verbonden worden.
 
Toegankelijk voor iedereen

De eerste twee routes zullen in mei 2015 geopend worden. Vijf andere routes bevinden zich in de ontwerpfase en nog eens 25 routes worden in 2016 geopend of zijn dan in voorbereiding. De routes lopen door parken, langs kanalen en door rustige woonstraten waardoor je fietsers de stad totaal anders ervaren. ‘Fietsen wordt met dit project toegankelijk voor iedereen’, zo belooft Boris Johnson, burgemeester van Londen.
 
Royal HaskoningDHV levert de ingenieursdiensten en brengt kennis en ervaring in vanuit onder meer Nederland. Het bedrijf bewaakt ook het kwaliteitsniveau van het Quietways-programma door de ontwerpen onafhankelijk te toetsen: zijn de voorstellen verkeersveilig en werkelijk fietsvriendelijk?

Verschil met London Cycle Network
De quietways krijgen een ander karakter dan het huidige London Cycle Network dat voornamelijk bestaat uit op de rijbaan geschilderde fietsstroken op drukke doorgaande wegen. De Quietways zijn uitgestippelde, veilige en aangename routes op relatief rustige wegen. Daardoor zijn de fietspaden vaak geïntegreerd in de weg, maar wel heel helder aangegeven.

Langs de hele route worden obstakels voor fietsers zoals wegversmallingen en scherpe bochten verwijderd of aangepast. Bestaande routes door parken, woonwijken en langs kanalen worden aan elkaar gekoppeld tot doorgaande, stedelijke routes. Ontbrekende schakels worden aangelegd en barrières worden geslecht door bijvoorbeeld op drukke wegen veilige oversteekplaatsen te maken.’ Op 19 december verschijnt een reisverslag van Martin Wouters van RoyalHaskoning naar Birmingham in het kader van betere fietsnetwerken in de rubriek reis door de Wereld.

Begin 2015 moeten in Londen de eerste Quietways beschikbaar komen. Dit zijn veilige en comfortabele fietroutes als alternatief voor drukke verkeersaders in de stad.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.