Eerste proef met BlauwBlauw van start

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Op donderdag 31 augustus start in Ermelo, Harderwijk en Putten een uitgebreide proef met BlauwBlauw, een waarschuwingssysteem voor automobilisten zodat ze op tijd ruimte kunnen geven aan hulpverleningsvoertuigen.

Hulpverleningsvoertuigen die op weg zijn naar een calamiteit of ambulances die een patiënt vervoeren, worden regelmatig te laat opgemerkt door medeweggebruikers. Dat komt onder andere door verkeersdrukte, radio, geluidsdemping in auto’s en (telefoon)gesprekken.

BlauwBlauw

BlauwBlauw is een LEDlampje dat op het dashboard geplakt kan worden. Dit lampje gaat branden op het moment dat er 300 tot 500 meter achter de auto een hulpverleningsvoertuig nadert en moet voorkomen dat automobilisten paniekerig reageren.

35.000 mogelijke deelnemers

35.000 voertuigen kunnen meedoen aan de eerste proef met het systeem in Nederland, georganiseerd door Connexxion Ambulancezorg en ontwikkelaar Made For Traffic.

Hendri Beltman, woordvoerder van Connexxion Ambulancezorg: ‘Vanaf 29 augustus worden huis-aan-huis 35.000 LED-lampjes verspreid. Als iedereen het lampje op het dashboard op een zichtbare plek voor de bestuurder plakt, hebben we 35.000 deelnemers. We verzoeken de deelnemers om een sticker op de achterruit te plakken. We hopen op zoveel mogelijk deelnemers. Als je kunt voorkomen dat mensen paniekerig reageren op hulpverleningsvoertuigen met zwaailichten, dat is voor ieders veiligheid belangrijk, zowel voor bestuurders als voor patiënten die op dat moment worden vervoerd.’

 

Evaluatie

De proef duurt drie maanden (tot en met november) en wordt geëvalueerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIVF).

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.