Eerste Nationale FietsTelweek in september 2015

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Fi
Fietsen is duurzaam en gezond! Daarom zouden de Fietsersbond en partners nog meer mensen willen laten fietsen. Maar eigenlijk weten we nog veel te weinig van de fietser om hem goed te faciliteren met betere fietsnetwerken. Om meer inzicht te krijgen in het verplaatsingsgedrag van fietsers heeft de Fietsersbond heeft met Keypoint, Mobidot, NHTV en Beaumont het initiatief genomen om een Nationale FietsTelweek te organiseren.

Deze eerste Nationale FietsTelweek vindt plaats in de derde week van september 2015 en wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen. De FietsTelweek is geïnspireerd door de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. De focus ligt echter niet op het tellen van het aantal fietsen, maar op het registreren van alle fietsverplaatsingen in Nederland gedurende een week. Daarbij worden deelnemers uitgedaagd om zoveel mogelijk fietskilometers te maken. Met als resultaat: meer mensen op de fiets én meer inzicht in het gebruik van het fietsnetwerk.

Automatische registratieapp
Door gebruik te maken van een app op de smartphone kunnen gebruikers heel eenvoudig mee doen aan de FietsTelweek. Met deze app gaat het registreren van alle fietsverplaatsingen automatisch zonder dat de fietser iets hoeft te doen. Anonimiteit is daarbij gewaarborgd. De deelnemers zelf krijgen uiteraard feedback over hun fietsprestaties in die week. Aan het einde van de week zal de registratie van fietsverplaatsingen automatisch stoppen.

Data toegankelijk voor overheden
Provincies, regio’s en gemeenten die meedoen, krijgen de beschikking over de verkregen fietsdata en hebben daardoor meer inzicht in het gebruik van hun fietsnetwerk. Met behulp van Bikeprint wordt de data toegankelijk gemaakt. Overheden kunnen daarmee zelf analyses uitvoeren en bijvoorbeeld monitoringsrapportages maken. Met de gegevens die voortkomen uit de Nationale FietsTelweek kunnen wegbeheerders hun fietsbeleid gerichter vorm geven en effecten van fietsmaatregelen inzichtelijk maken.

Verkennende gesprekken
De Fietsersbond, Keypoint, Mobidot, NHTV en Beaumont nodigen gemeenten regio’s en provincies van harte uit om zich aan te sluiten bij de Nationale FietsTelweek. De afgelopen weken zijn verkennende gesprekken gevoerd met meerdere regio’s en provincies. De eerste reacties zijn erg positief. Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op www.nationalefietstelweek.nl.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.