Eerste kunststofbrug in Utrecht

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
In
In de wijk Lunetten in Utrecht is een fiets-voetgangersbrug geplaatst, die helemaal is gemaakt van kunststof. De brug is duurzamer dan een houten variant; er wordt minder energie gebruikt bij de productie en de brug heeft een levensduur van meer dan tachtig jaar.

De gemeente wil in de toekomst meer kunststofbruggen plaatsen. De ontwikkeling hiervan staat echter nog in de kinderschoenen. Met dit project wil de gemeente de markt stimuleren om de bouw van kunststofbruggen verder te ontwikkelen. Ook wil zij ervaring opdoen met dit nieuwe bouwmateriaal voor mogelijke andere toepassingen, zoals een verkeersbrug.

 

Brug
De brug bestaat uit composiet materiaal, waarbij glasvezels samenwerken met een kunststof hars. De draagkracht, en daarmee de sterkte van de brug, wordt gevormd door de glasvezels die in de harslaag zijn opgenomen. De brug is ook voorzien van een coating, deze laag beschermt de brug tegen weersinvloeden, UV-straling en brand.

 

Test
Omdat er nog weinig bekend is over het gedrag van kunststof bij bruggen, hebben Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Utrecht en de leverancier van de brug een draagtest met de brug uitgevoerd. Daaruit bleek dat de brug voldoet aan de vooraf berekende waarden voor de belastbaarheid.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.