Eerste ‘glowing lines’ in Oss

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Begin april zijn de eerste Glowing Lines aangelegd op de N329 bij Oss (Noord-Brabant). Het kunstwerk is ontworpen door  kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en aangelegd door Heijmans. Daarmee krijgt de N329 de eerste pilot van de lichtgevende snelweg ter wereld.

De Glowing Lines zijn onderdeel van het internationaal bekende en prijswinnende concept ‘Smart Highway’. Met dit concept voor de intelligente wegen van morgen werken Roosegaarde en Heijmans samen aan de innovatie van het Nederlandse landschap waarin poëzie, design, technologie, veiligheid en een energieneutrale toekomst samenkomen.

Duurzame landschapskunst
Met de ‘Glowing Lines’ wordt de weg duurzaam, veiliger én poetisch gemaakt. Roosegaarde en Heijmans hebben een lichtgevende belijning ontwikkeld die zich overdag oplaadt en ‘s avonds oplicht. Voor ontwerper Daan Roosegaarde zijn de ‘Glowing Lines’ echte Nederlandse landschapskunst met hun ‘Zen-achtige lijnen van licht’. Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor plekken waar geen conventionele verlichting aanwezig is en geven ze automobilisten houvast, omdat het verloop van de weg zo duidelijk te zien is.

Onderweg naar de toekomst
Om dit innovatieve kunstwerk tot stand te brengen is er op de N329 een pilot van twee maal 500 meter ‘Glowing Lines’ gerealiseerd. Geplaatst nabij knooppunt Paalgraven bij afslag Oss is het de entreepoort voor de Weg van de Toekomst. Opdrachtgevers van de pilot zijn de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant, initiatiefnemers van de N329 Weg van de Toekomst. Het proefproject is mede tot stand gekomen dankzij advisering en financiering door het bkkc, brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Iedereen kan vanaf nu deze unieke pilot de komende vijf jaar ervaren als het eerste onderdeel van ‘Smart Highway’. Dit jaar breidt deze pilot zich internationaal uit.

Bron: Heijmans

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.