Eerste deel Westrandweg (A5) open

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het eerste deel van de Westrandweg (A5) bij Amsterdam gaat op vrijdag 14 december open voor het verkeer. Rijkswaterstaat zorgt met de aanleg van de Tweede Coentunnel en Westrandweg voor een betere bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad en een betere ontsluiting van het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Zaterdag 24 november werd de nieuwe weg al in gebruik genomen door 10.000 hardlopers

Dit eerste deel van de Westrandweg ligt tussen knooppunt Raasdorp en de aansluiting Luvernes. Nadat het laatste deel van de Westrandweg en de Tweede Coentunnel in het voorjaar van 2013 gereed zijn, wordt de bestaande Coentunnel gerenoveerd. In 2014 is het volledige tracé, de Westrandweg én de beide Coentunnels, open voor het verkeer.

Westrandweg Run

Op initiatief van De Telegraaf  is samen met Rijkswaterstaat de Westrandweg Run georganiseerd. Ongeveer 10.000 hardlopers hebben op zaterdag 24 november op een bijzondere wijze kennis gemaakt met de nieuw aangelegde A5, de Westrandweg bij Amsterdam.

Infrastructuur en milieu

De Westrandweg (A5) is een nieuwe rijksweg tussen knooppunt Raasdorp en de A10-West, de Amsterdamse ringweg zuidelijk van de Coentunnel. Bij de aanleg van de nieuwe Westrandweg moest het moerasgebied De Kluut voor een deel ruimte maken voor de weg. Om dit stukje natuur te compenseren, is er een nieuwe moeraszone aangelegd in de Osdorper Binnenpolder die voldoende ruimte biedt aan flora en fauna. Deze nieuwe zone is een groot afgegraven gebied met stukjes plas en delen drassige grond, dat de grootte heeft van een aantal voetbalvelden. Zo krijgen vogels, kikkers en andere moerasdieren weer een nieuw thuis.

Ecologische hoofdstructuur

Daarnaast zijn er in de Haarlemmermeer en Osdorper Bovenpolder meerdere faunapassages, onder de Westrandweg door, aangelegd. Hierdoor kunnen kikkers, muizen en andere kleine dieren veilig van de ene naar de andere kant. De faunapassages zijn onderdeel van de ecologische hoofdstructuur tussen Hoofddorp en Spaarnwoude. Ook is een ecoduct aangelegd in de lengterichting van de N200.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Ongeveer 10.000 hardlopers hebben op zaterdag 24 november op een bijzondere wijze kennis gemaakt met de nieuw aangelegde A5, de Westrandweg bij Amsterdam.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.