Eerste deel Weg van de Toekomst open

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Afgelopen weekend is een deel van de nieuwe N329 bij Oss – de Weg van de Toekomst - voor verkeer geopend.

Deze nieuwe weg, die de provincie samen aanlegt met de gemeente Oss, wordt voorzien van allerlei nieuwe technische vondsten, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

Zo weinig mogelijk verlichting
Langs de Weg van de Toekomst komt zo weinig mogelijk verlichting, om materiaal en energie te besparen. Voor de veiligheid komen bij alle kruispunten wel verlichtingsmasten. Langs het al geopende deel van de weg is in een betonnen band langs de weg ledverlichting geplaatst. Die band voorkomt beschadiging van de berm en beschermt het wegdek tegen ingroei en afbrokkeling. De verlichting reageert op het verkeer.

Water wordt opgevangen
In het groenontwerp staan een brede groene middenberm en vloeiende overgangen naar de omgeving. Het water wordt opgevangen in wadi’s, een buffer voor wateropslag.

Geluidreducerend asfalt
Ook wordt geluidreducerend asfalt toegepast. Aannemer ProN329 onderzoekt of het mogelijk is om asfalt met nog meer geluidsreductie toe te passen.  Dit is vooral ter hoogte van de woonwijk Schadewijk interessant. De weg kan, als deze aan vervanging toe is, worden hergebruikt.

 
Auteur: Joske van Lith

Een artist impression van de Weg van de Toekomst

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.