Eerste contouren van het vergevingsgezinde fietspad

vrijdag 1 april 2016
timer 2 min

Bermverharding en kantmarkering hebben een gunstig effect op de vergevingsgezindheid van fietspaden, maar kijk eerst of het fietspad voldoende ruimte biedt. Deze en meer adviezen en dilemma’s op basis van diverse onderzoeken naar een vergevingsgezind fietspad, kwamen aan de orde tijdens de eindpresentatie van het driejarige project Het Vergevingsgezind Fietspad in Zwolle op 31 maart.

Het project 'Het Vergevingsgezinde Fietspad' startte drie jaar geleden na een uitvraag door het Ministerie van I&M voor nieuwe verkeersveiligheidsoplossingen voor, met name, oudere fietsers. Een consortium van de provincies Friesland, Utrecht en Overijssel, RUG, Fietsersbond, Politie IJsselland en de gemeenten Zwolle en Leeuwarden, won de uitvraag en voerde onder leiding van initiatiefnemer Royal HaskoningDHV dit onderzoeksproject uit.

Resultaten
Op www.vergevingsgezindefietspad.nl zijn alle onderzoeken en resultaten verzameld. Op 31 maart bezochten circa 75 wegbeheerders, fietsprofessionals en belangenbehartigers de eindpresentatie in de Statenzaal van het provinciehuis Overijssel in Zwolle. Voorzitter was consortiumpartner Sipke van de Meulen, secretaris ROF.

CROW/Fietsberaad publicatie
Nog voor de zomer zal er een CROW/Fietsberaad publicatie verschijnen over vergevingsgezinde fietspaden, waarin de belangrijkste resultaten van het project worden vertaald naar praktisch toepasbare handreikingen.

Comfort wint het van de kortste route
Een echte eyeopener uit de onderzoeken voor Bert Boerman, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Overijssel, was dat ‘comfort het wint van de kortste route’. Daar gaat de provincie Overijssel zeker iets mee doen. Ook refereerde Boerman aan het succes van een proef met e-bikes om scholieren met de fiets naar school te laten gaan in plaats van met de bus tussen Olst en Deventer: ‘De scholieren zijn laaiend enthousiast’. Dat is hoopgevend en daar pakken we ook op door, aldus de gedeputeerde.

750 km vergevingsgezind fietspad
Saskia Kluit, directeur Fietsersbond riep de aanwezige wegbeheerders, marktpartijen en adviesbureaus op om ieder 10 km fietspad vergevingsgezind te maken. ‘Dan komen we zo maar op 750 km vergevingsgezind fietspad.’

 

 



 
Auteur: Redactie

foto: (c) Provincie Overijssel

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.