Eén snellaadleverancier maakt nog geen snellaadnetwerk

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
Verschillende partijen realiseren snellaadpunten waar elektrische voertuigen binnen een half uur de accu voor ongeveer 80 procent kunnen laden, ten opzichte van het langzame laden dat gauw 6 uur in beslag neemt. Deze snellaadstations moeten voorkomen dat elektrische auto’s in onvoorziene omstandigheden met een lege accu komen te staan. Voor een sluitend netwerk is meer nodig dan een optelsom van individuele netwerken.

Total Nederland bijvoorbeeld, realiseert in de Randstad een netwerk van snellaadpunten voor elektrische auto’s. Eind juni opende de benzinemaatschappij in Houten het derde snellaadpunt, binnenkort krijgen ook tankstations in de omgeving van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag een snellaadinstallatie. De betreffende oplaadpunten werken met gelijkstroom (400 V, 125A) volgens het Japanse protocol CHAdeMO; een woordspeling op het Japanse O cha demo ikaga desuka, wat betekent: laten we thee drinken terwijl we laden.

Ook de ANWB is begonnen met het plaatsen van snellaadstations, in samenwerking met belangstellende bedrijven. Afgelopen januari ging een eerste snellaadpunt in bedrijf bij het ANWB-servicecentrum in Ypenburg, daarna gevolgd door vijf stations in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Breda. In totaal zal de ANWB 50 snellaadpunten gaan realiseren.

Marco van Eenennaam, programmamanager elektrisch vervoer bij de ANWB gaat er vanuit dat 90 tot 95 procent van het laden thuis of op het werk zal gebeuren. ‘Maar in noodgevallen, in wat voor omstandigheden dan ook, is het handig om onderweg snel te kunnen opladen. Bij een volle accu is het bereik van de meeste elektrische auto’s ongeveer 150 km; een actieradius die in het algemeen te kort is voor mensen die regelmatig grote afstanden per auto moeten overbruggen. Daarom zullen deze mensen eerder een plug in hybride auto kiezen, waarbij naast de elektrische motor ook een verbrandingsmotor kan inspringen. Beroepsmatige gebruikers van elektrische auto’s zijn vooral binnen steden in de hoek van taxibedrijven of bestelauto’s te vinden.’

Semi-snelladen
Eenennaam ziet naast het snelladen ook perspectief in een oplaadtechniek, die wat tijd betreft ligt tussen het gewone langzame laden en het snelladen. ‘Met het zogenaamde semi-snelladen is ongeveer een uur à anderhalf uur gemoeid. Dit zou bijvoorbeeld bij flexwerkkantoren of bij restaurants interessant kunnen zijn, daar waar mensen een langere tijd verblijven. Voordeel daarvan is ook dat er niet een extreem dikke, en dus dure elektriciteitskabel nodig is, die voor snelladen vereist is.’

Snellaadstation zoeken

Wie overigens op dit moment in ons land een snellaadstation wil zoeken, moet enige moeite doen en verschillende leverancierssites bezoeken. De laatste cijfers over aantallen e-voertuigen en (snel)laadpalen zijn te vinden op www.agentschapnl.nl/onderwerp/cijfers-elektrisch-rijden. Een internationale benchmark elektrisch rijden is recent uitgevoerd door Energie Centrum Nederland, ECN (projectnr 5.1664).

 
Auteur: Joske van Lith

In totaal realiseert de ANWB 50 snellaadpunten.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.