'Een elektrische auto testen, is er één willen'

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In Madurodam is deze week de Rijksproeftuin Elektropool Haaglanden afgesloten. Ruim een jaar lang hebben diverse organisaties elektrische auto’s getest, het gebruik ervan is nauwgezet gemonitord. Belangrijkste conclusie: de deelnemers die een elektrische auto's testten, willen er allemaal één hebben.

De regio Haaglanden was één van de Rijksproeftuinen voor de introductie van het rijden met elektrische auto’s. Onderzocht is wat de voor- en nadelen en mogelijke toepassingen zijn. De meeste auto’s uit het project zijn ingezet als deelauto voor zakelijke ritten.

Lagere actieradius dan beloofd
Het project richtte zich op de techniek en de ervaringen van de gebruikers. Alle auto’s uit het project werden voorzien van geavanceerde boardcomputers waarmee onder andere ritgegevens, accuverbruik en rijgedrag zijn gemonitord. Alle deelnemers zijn ruim tevreden over het gebruik van een elektrische auto. Ze concluderen ook dat de actieradius van de auto’s vaak veel lager is dan de fabrikanten opgeven. Daarnaast blijkt dat het aanbieden van verschillende laadabonnementen een overbelasting van het elektriciteitsnet in de toekomst kan voorkomen.

Onthulling mini-ev
Peter Smit, regiobestuurder van het Stadsgewest Haaglanden, onthulde tijdens de slotbijeenkomst een miniatuur van een elektrische auto. Die staat naast de kleine elektrische laadpaal die in 2012, bij de start van Elektropool Haaglanden, in Madurodam was geplaatst.

Vervolg
Duurzaam Den Haag gaat aan de slag met de uitkomsten van Elektropool Haaglanden. Door particulieren en bedrijven te stimuleren om elektrische deelauto’s te gaan gebruiken en daarbij realistisch te blijven over de voordelen en de beperkingen ervan.

 
Auteur: Marieke Hut

Onthulling van een mini elektrische auto in Madurodam.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.