Eén digitale basiskaart voor heel Nederland

maandag 28 december 2015
timer 2 min
Vanaf 2016 gaat de hele overheid werken met één uniforme gedetailleerde digitale basiskaart, de zogenoemde Basisregistratie Grootschalige Topografie. Hierin zijn alle fysieke objecten, zoals gebouwen, wegen, water en groen, eenduidig vastgelegd.

Basisregistraties werken volgens het principe eenmalig inwinnen en meervoudig gebruik. Doordat organisaties over hetzelfde beeld van Nederland beschikken, kunnen ze beter samenwerken. Vanaf 1 januari 2017 moet de hele overheid verplicht met de BGT werken. Het landsdekkende bestand wordt ondergebracht bij het Kadaster, en is straks als open data vrij beschikbaar voor iedereen.

De kaart gebruiken

In juni van dit jaar schreef minister Schultz over de digitale kaart: ‘We gaan in 2016 allemaal met één gedetailleerde en landsdekkende digitale kaart werken. Deze digitale kaart is echter de basis. Van belang is hoe de kaart straks wordt gebruikt. Waar het écht om gaat is dat we slimmer omgaan met de gegevens over bijvoorbeeld fysieke infrastructuur zoals bruggen, wegen, gebouwen, kanalen en dijken.

Aanlevering

Door de gegevens in de BGT eenduidig te onderhouden, zijn ze herbruikbaar voor alle overheidsorganisaties die deze gegevens nodig hebben. Voor een uniforme aanlevering van topografisch materiaal is de Stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders - Basisregistratie Grootschalige Topografie (SVB-BGT) opgericht.

PDOK

De stichting is een samenwerkingsverband van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Defensie en Economische Zaken en de koepels Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en ProRail BV. De SVB-BGT levert het Kadaster topografische informatie van de afzonderlijke leden en hun achterban. Deze BGT-bestanden worden beheerd door het Kadaster en zijn voor iedereen vrij beschikbaar via www.PDOK.nl

 
Auteur: Redactie

Vanaf 2016 gaat de hele overheid werken met de zogenoemde Basisregistratie Grootschalige Topografie. Hierin zijn alle fysieke objecten, zoals gebouwen, wegen, water en groen, eenduidig vastgelegd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.