E-Mission game helpt automobilist zuiniger te rijden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

TNO ontwikkelt samen met diverse partners de real time game E-Mission om zuiniger te reizen. Mede door een competitie-element moet dit spel het rijgedrag van automobilisten positief beïnvloeden.

Het project E-Mission heeft tot doel inzicht te krijgen in het gedrag van automobilisten en de beïnvloeding daarvan door serious gaming gericht op zuiniger rijden. TNO heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de ontwikkeling van de game die zowel offline als – op een veilige manier - in de auto gespeeld wordt. Guido Sluijsmans van TNO: ‘Diverse studies hebben aangetoond dat serious gaming positief bijdraagt aan een gewenst doelgedrag. In E-Mission brengen we mens en voertuig bijeen in een competitie. Dit biedt volgens ons bij uitstek de mogelijkheid om zuinig rijden te stimuleren. Op een leuke en laagdrempelige manier.’

Feedback
E-Mission is een spel waarmee automobilisten samen op een uitdagende manier bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot tijdens het autorijden. Het spel combineert geavanceerde techniek om de voertuiggegevens uit te lezen, met een spelconcept van competitie en samenwerking. Eenmaal ingelogd, stelt de automobilist een route in en activeert deze. Tijdens de rit krijgt de automobilist op een veilige wijze feedback op zijn rijgedrag met gegevens over acceleratie, schakelen, remmen en dergelijke. Daarnaast kan hij de uitdaging aangaan met opponent(en) op hetzelfde traject of met zichzelf door het nu beter te doen dan de vorige keer. Na afloop van de rit laat de game weten of de speler wel of niet zuiniger heeft gereden en hoeveel punten hij heeft gescoord. Aan de hand van de scores kan de automobilist beloond worden, bijvoorbeeld door werkgever, leasemaatschappij of wagenparkbeheerder.

Praktijktesten
De conceptversie van de E-Mission game wordt in de komende weken getest in de praktijk. Aan de hand van de resultaten van deze eerste test wordt de game verder geoptimaliseerd. Ook maken we een link naar slimmer reizen van mensen door hun reisgedrag te analyseren. Dan volgt een grootschaliger praktijktest, waarna de partners hun eigen variant van het product op de markt kunnen brengen. Partners in het project zijn: ALD Automotive, DTV Consultants, Euromobil, Opel, Travelcard en V-TRON.

Bron: TNO

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.