Dynamische snelheid op de A12 bij Voorburg

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op de A12 bij Voorburg stad uit is de 80 kilometerzone vervangen door een dynamische snelheid tot 100 km/uur afhankelijk van het verkeersaanbod. In een experiment onderzoekt Rijkswaterstaat of het op dit traject mogelijk is zowel de luchtkwaliteit op het huidige peil te houden als ook de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Aanleiding voor deze maatregel is dat de eerder ingevoerde 80 kilometerzone op dit deel van de A12 de luchtkwaliteit weliswaar verbetert, maar de doorstroming verslechtert, zo blijkt uit een evaluatie. De verslechterde doorstroming wordt op dit traject veroorzaakt door de vele op- en afritten en doordat automobilisten veel van rijstrook moeten wisselen. Een lage snelheid bemoeilijkt dit wisselen van rijstrook. Het zijn juist de files die de luchtkwaliteit verslechteren.

 

In dit experiment wordt onderzocht of bij een hogere snelheid de doorstroming en dus de luchtkwaliteit,verbetert. Aan het begin van de spits, als het drukker wordt, gaat de snelheid naar 100 km/uur. Daarmee verbetert de doorstroming en kan de file worden voorkomen of uitgesteld. Als er file ontstaat, wordt de snelheid daar op aangepast. Als de file afneemt, wordt de snelheid weer verhoogd naar 100 km/uur, zodat deze sneller oplost. Buiten de spitsen blijft de snelheid 80 km/uur omwille van de luchtkwaliteit. In de nachtelijke uren, tussen 23.00 en 05.00 uur wordt de snelheid verhoogd naar 100 km/uur. Dit heeft vrijwel geen effect op de luchtkwaliteit. De trajectcontrole op de A12 blijft ook bij dynamische snelheden bestaan. Wel geldt er een ‘pardontijd’ bij de wisseling van de maximumsnelheid. Dit geeft weggebruikers de gelegenheid om de snelheid aan te passen.

 

Op de A12 bij Voorburg stad in blijft de snelheidslimiet 80 km/uur. Dit is nodig voor de verkeersveiligheid omdat de rijstroken daar versmald zijn door de spitsstrook. Het experiment op de A12 Voorburg is onderdeel van meerdere experimenten met dynamische maximumsnelheden. In 2010 volgt er een vergelijkbaar experiment op de A20 bij Rotterdam. Langs de A12, bij Bodegraven, wordt sinds september onderzocht of met dynamische snelheden op weersomstandigheden en opkomende files kan worden geanticipeerd. In januari startte een experiment op de A1 bij Muiderberg waarbij de snelheid omhoog kan op rustige momenten. Verder is in april een experiment gestart op de A58 bij Tilburg waarbij de snelheid wordt aangepast aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht. In 2010 worden de resultaten van alle proeven met dynamische snelheden verwacht.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.