Dynamische ledverlichting tussen Utrecht en Nieuwegein

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
La
Langs het fietspad Papendorpsepad, tussen Nieuwegein en Utrecht, heeft de gemeente Utrecht dynamische verlichting aangebracht;  als er niemand langskomt, is het licht standaard gedimd. Het gloeit langzaam tot 100% als een fietser of bromfietser op komst is.

Als er geen verkeer langskomt, staan de 69 lantaarns aan het Papendorpsepad in een minimale brandstand, twintig procent van de normale lichtsterkte. Daarmee wordt de omgeving niet verlicht, maar is de verlichting zelf wel zichtbaar. Als een (brom)fietser aan komt rijden, wordt er op ongeveer dertig meter voordat deze het fietspad betreedt, een signaal naar de verlichting gestuurd en gaat de lichtstand naar 100%. Dat gebeurt elke 600 meter over een traject va n2,5 kilometer.

De nieuwe armaturen zijn meer dan vijftig procent zuiniger dan normale straatverlichting. Dat komt door de verkeersafhankelijke dimstand, maar ook door het gebruik van de energiezuinige ledverlichting. De benodigde energie voor de ledverlichting wordt opgewekt door twee windmolens.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, BRU en Wijkbureau Leidsche Rijn.

 
Auteur: Joske van Lith

Het fietspad tussen Nieuwegein en Utrecht is voorzien van dynamische ledverlichting

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.