Dynamisch afremmen voor het milieu
Zo gauw geluids- of emissiegolven op het Oostenrijkse snelwegnet ergens de milieuperken te buiten gaan, schakelt ‘Inzersdorf’ een tandje terug. Softwarematig en zonder menselijke tussenkomst wordt in dit verkeersregelcentrum bij Wenen - mede rekening houdend met weersomstandigheden - de verkeersstroom volautomatisch gedoseerd en gehomogeniseerd. DRIPs tonen een verlaagde maximumsnelheid en op toeritten wordt de kraan toegedraaid, zódanig dat op het onderliggend wegennet geen file ontstaat.
Preventief, milieugerelateerd verkeersmanagement is één van de vruchten van de centrale ‘Verkehrssteuerung’ die sinds 2005 op het Oostenrijks hoofdwegennet regeert. Milieuzorg maar vooral betere verkeersdoorstroming en extra verkeersveiligheid zijn leidend voor het ASFiNAG, sinds 1982 de snelwegautoriteit in het bergland.
Centraal geleid verkeersmanagement werd vier jaar geleden beproefd op de A12 (Inntal) en A13 (Brenner Autobahn). Deze eerste Tirolse ervaringen (ongevalsreductie met 40 procent bij gelijktijdige capaciteitswinst met 15 à 20 procent) zetten het licht op groen voor verdere uitbreiding. Totaal wordt nu tot 2012 een bedrag van 350 miljoen euro geïnvesteerd in verkeerssensoren, hard- en software en informatiesystemen. Hiermee kan het ASFiNAG straks op het grootste deel van het 2200 kilometerslange hoofdwegennet de vinger aan de pols houden.
Het totaal maatschappelijk rendement werd in het Tirolse voorbeeld becijferd op 11 miljoen euro per jaar, overeenkomend met een terugverdientijd van 52 maanden. Als het maatregelenpakket in 2012 tot
Bijzonder zijn niet de afzonderlijke componenten van het Oostenrijkse verkeersmanagement alswel dat het ASFiNAG bij haar ‘Verkehrstelematik’ alles uit de kast trekt en zweert bij centrale gegevens-inwinning, -bewerking en -distributie. ‘In veel andere landen staat juist een veelheid van eilandoplossingen een geüniformeerde aanpak van verkeersmanagement in de weg’, meent het ASFiNAG die zich in haar claim (‘modernste van Europa’) inmiddels bevestigd ziet door een gestage bezoekersstroom van buitenlandse professionals.
Alle data voor verkeersmanagement komen (bewerkt) beschikbaar voor het publiek. Deels als pre-trip-informatie via internet en tv (webcams op belangrijke wegvakken, actuele file- en onderhoudsmeldingen), deels onderweg via bijvoorbeeld ‘Roadpilot Mobil’ met verkeersinformatie en navigatie via mobieltjes en PDA’s. Het ASFiNAG stelt hiervoor samen met provider Mobilkom Austria interactieve producten beschikbaar als ‘Wisepilot’ en ‘Wayfinder’. Voor de algehele systeemontwikkeling van het Oostenrijks verkeersmanagement en -informatiemodel werkt de snelwegautoriteit samen met een test- en technologie-team op de campus van de Alpen-Adra-universiteit in Klagenfurt.
Auteur: Joske van Lith
ASFINAG is sinds 1982 dé snelwegautoriteit in Oostenrijk die de verkeersstromen doseert en homogeniseert
Reactie plaatsen •