Duurzame mobiliteit gaat verder dan een schoon vervoermiddel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Duurzame mobiliteit moet je breder zien dan alleen de aanschaf van elektrische voertuigen. Op basis van een internetenquête onder deelnemers en bezoekers van de Ecomobielbeurs in 2010, constateert Twynstra Gudde dat duurzame mobiliteitsmaatregelen in bedrijven zich vooral richten op vervoermiddelen.  

Folkert Meijer van Twynstra Gudde: ‘We hebben dit onderzoek op eigen initiatief gedaan omdat we de indruk hebben dat je duurzame mobiliteit breder moet zien dan bijvoorbeeld alleen het stimuleren van elektrisch vervoer. Zo vinden wij het belangrijker dat er in 2020 minder files zijn, dan dat we met elektrische voertuigen in dezelfde files staan.'

 

Enquête

Het enquêteren onder deelnemers en bezoekers van de Ecomobielbeurs vindt Meijer een goede keuze omdat je hier zowel het bedrijfsleven, de overheid en geïnteresseerden treft die zich bezig houden met duurzame mobiliteit. Uit de enquête blijkt onder meer dat er bij 84 procent van de respondenten binnen hun organisatie beleid is op het gebied van duurzame mobiliteit of dat dit binnenkort wordt ontwikkeld. De belangrijkste beweegreden voor dit beleid is het imago van de organisatie. Kostenbesparing en het terugdringen van de CO2-uitstoot komen op een tweede plek. Dit vertaalt zich ook in de manier waarop bedrijven naar de overheid kijken. Slechts 17 procent van de bedrijven geeft aan dat de overheid een belangrijke speler is bij dit onderwerp. Het duurzame beleid vertaalt zich in organisaties grotendeels naar vervoermiddelen, zo blijkt uit de enquete. Zo geeft  66 procent  aan dat de organisatie alternatieve vervoermiddelen heeft aangeschaft. Het merendeel grijpt naar elektrische en hybride alternatieven, maar ook naar het openbaar vervoer en de fiets.

 

Of deze maatregelen bijdragen aan de verduurzaming van de organisatie valt volgens Twijnstar Gudde nog te bezien: 46 procent van de respondenten verwacht dat de maatregelen echt zoden aan de dijk zetten.

artikel Twynstra Gudde n.a..v de enquête

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.