Dura Vermeer legt proefvak reflecterend asfalt aan

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Dura Vermeer Infrastructuur Oost heeft op de A35 bij Hengelo een proefvak aangelegd met het reflecterende asfalt Luminumpave.

Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. Samen onderzoeken ze wat het effect is van het lichtgekleurde asfalt op de verkeersveiligheid, de openbare verlichting en daarmee de reductie van CO2-uitstoot.

Verschillende varianten

De totale lengte van het proefvak bedraagt 625 meter onderverdeeld in vier subvakken. Daarin worden verschillende varianten Luminumpave aangebracht en onderzocht.


Innovatie Test Centrum
Het Innovatie Test Centrum van Rijkswaterstaat en het laboratorium van Dura Vermeer monitoren de prestaties van het proefvak. Een uitgebreid onderzoeksprogramma beproeft de asfalteigenschappen. Uit civieltechnisch onderzoek moet blijken of deze nieuwe asfaltsoort geschikt is voor brede toepassing op het hoofdwegennet. Het verlichtingsonderzoek kwantificeert de mogelijke besparing op openbare verlichting en daarmee het energieverbruik. Dit onderzoek meet zowel het effect van de armaturen (standaard en LED) als de lichtreflectie-eigenschappen van het asfalt. Het effect van weersomstandigheden op de temperatuur van het asfalt wordt continu gemeten.

Verwachte effecten

Verwacht wordt dat Luminumpave onder meer effect heeft op: 
- openbare verlichting: De lichtere kleur en geoptimaliseerde oppervlaktextuur leidt tot een betere zichtbaarheid van het wegdek en biedt daarmee kansen voor besparing op openbare verlichting. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat met Luminumpave een reductie in engergieverbruik tot 50% theoretisch haalbaar is.

- de veiligheid van de weggebruiker: een betere zichtbaarheid van het wegdek leidt wellicht tot een hogere veiligheid, bijvoorbeeld in tunnels.

- de thermische eigenschappen van een asfaltverharding: vanwege de reflectie zal de temperatuur van de asfaltverharding met lichtgekleurd asfalt waarschijnlijk lager zijn waardoor de levensduur langer wordt.

 
Eind 2012 verschijnt het eindrapport met de bevindingen en conclusies.


 
Auteur: Joske van Lith

Dura Vermeer gaat samen met RWS het reflecterende asfalt Luminumpave testen op de A35 bij Hengelo.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.