Duitse e-bussen draadloos opgeladen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
Vanaf eind dit jaar krijgen de elektrische bussen van de circulaire lijn M19 in het Duitse Braunschweig hun elektriciteit via een inductief snellaadsysteem. Het transportbedrijf Bombardier heeft hiertoe een laadstation in gebruik gesteld met het zogeheten Primove systeem dat een vermogen heeft van 200 kW.

In eerste instantie zullen elektrische (Solaris) bussen van 12 meter lengte van het draadloze oplaadsysteem gebruikmaken, later volgen bussen van 18 meter. De 12 meter-bussen laden op het eindpunt in 10 minuten voldoende stroom om de route van 12 km te kunnen volbrengen, de minder zuinige bussen van 18 meter krijgen onderweg bij twee haltes extra elektriciteit toegediend. De passagiers merken niets van deze techniek; de overdracht van de elektriciteit gebeurt met onder het wegdek aangebrachte spoelen die via een magnetisch veld de elektrische stroom aan boord brengen van de bussen. De koeleenheden voor de vermogenselektronica zijn ondergebracht in reclamezuilen. De inductieve techniek werd in april met succes getest in het Duitse Mannheim. Het ‘EMIL’-project in Braunschweig, (Elektromobilität mittels induktiver Lading), krijgt financiële ondersteuning door het Duitse Verkeersministerie.

 
Auteur: Joske van Lith

Een impressie van het inductieve snellaadsysteem in Braunschweig

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.